Meerderheid Kamer tegen nucleaire taak JSF
DEN HAAG (ANP). Een meerderheid in de Tweede Kamer wil geen nucleaire taak voor de Joint Strike Fighter (JSF). Dat werd duidelijk tijdens een debat woensdag in de Kamer over de toekomst van de krijgsmacht. De PvdA, SP, CDA, D66 en GroenLinks zijn tegen deze taak.
De JSF ofwel F-35 moet de opvolger worden van de F-16. Dat toestel heeft wel een nucleaire taak. Op vliegbasis Volkel liggen 10 tot 20 Amerikaanse verouderde kernwapens van het type B61 opgeslagen die de komende jaren voor een half miljard moeten worden gemoderniseerd. Een meerderheid is daar tegen.
Officieel heeft het kabinet nooit willen toegeven dat er kernwapens in Volkel liggen. Binnen de NAVO is afgesproken hier geen mededelingen over te doen. Onlangs gaven oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers echter toe dat er in Volkel kernwapens liggen opgeslagen.
Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) is de JSF technisch in staat om een nucleaire bom af te werpen. Deze taak heeft bij de afweging om het toestel te kopen geen rol gespeeld, voegde ze eraan toe.
Het kabinet is voorstander van verwijdering van tactische kernwapens uit Europa. Maar daar zijn twee voorwaarden aan verbonden. Ten eerste is een reductie in Europa alleen mogelijk als er voortgang komt in de onderhandeling met de Russen en ten tweede moet er overeenstemming over zijn binnen de NAVO.
Die twee voorwaarden lijken niet snel vervuld te kunnen worden. In de onderhandelingen met de Russen zit weinig vooruitgang. En binnen de NAVO is consensus over dit onderwerp ver weg. Een aantal NAVO-lidstaten is namelijk voorstander van handhaving van de Amerikaanse kernwapens in Europa.