Moslimbroederschap verliest hoger beroep
CAÏRO (ANP/RTR). De Egyptische Moslimbroederschap heeft woensdag een hoger beroep tegen het verbod op die organisatie verloren. De broederschap had niet alleen protest aangetekend tegen haar verloren legale bestaansrecht, maar ook tegen de inbeslagname van haar onroerende goederen en bevriezing van de fondsen.
De rechtbank had de 85 jaar oude broederschap, een van de oudste en meest invloedrijke islamitische groeperingen in Egypte, afgelopen september verboden. Dat gebeurde nadat president en Moslimbroeder Mohamed Mursi na massale protesten tegen zijn bewind op 3 juli was verdrongen door het leger. Tal van aanhangers van de organisatie zijn daarna in gevechten met de veiligheidsdiensten omgekomen en leiders zijn opgepakt.
De linkse partij Tagammu had eerder bij de rechtbank het verzoek ingediend om de broederschap te verbieden. Volgens haar bracht de organisatie de nationale veiligheid in gevaar.
Na het eerdere vonnis zijn de Egyptische autoriteiten niet meteen overgegaan tot ontmanteling van de Moslimbroederschap. Zolang die zich daar juridisch tegen kan verzetten, wordt de beweging niet ontbonden, zei de minister van Sociale Zaken, Ahmed al-Borai toen.
Advocaat Faisal al-Sayyed liet weten dat de broederschap opnieuw bezwaar aantekent. „We blijven in hoger beroep gaan totdat deze wet is verbannen”, zei hij. „We werken helaas in een tijd waarin er weinig respect voor de wet is. We hebben echter nog steeds een sprankje hoop dat we dit op legale wijze kunnen winnen.”
Volgens politiek analist Omar Ashour is het vonnis een teken van een „uitroeiingsbeleid”. „Zo wordt voorkomen dat de broederschap een aanzienlijk percentage stemmen voor bijvoorbeeld het parlement kan krijgen.” Daarmee keert de partij eigenlijk gedwongen terug naar het tijdperk van de (eerder afgezette) president Hosni Mubarak. „De broederschap werkte toen onafhankelijk en vreesde voor represailles, maar bleef hem toch uitdagen.”