Protest tegen plan beperkte fusie Krimpenerwaardergemeenten
DEN HAAG. Vier van de zes Krimpenerwaardgemeenten hebben dinsdag protest aangetekend bij de Tweede Kamer tegen een herindeling zonder Krimpen aan den IJssel.
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakte vrijdag een wetsvoorstel voor de Krimpenerwaard openbaar. Hierin legt de bewindsman de samenvoeging van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist ter goedkeuring voor aan de Tweede Kamer.
Op Schoonhoven na zijn deze gemeenten echter voorstander van een herindeling inclusief de gemeente Krimpen aan den IJssel; de zogenaamde K6-variant. Krimpen aan den IJssel wil echter zelfstandig blijven.
„Een K5-gemeente zou zo’n 54.000 inwoners tellen. Dit strookt niet met het regeerakkoord, dat minimaal 100.000 inwoners per gemeente voorschrijft”, stelt CDA-raadslid Langerak van de gemeente Nederlek namens de voorstanders van de K6-variant.
„Voor de effectiviteit van beleid is een grotere schaal nodig dan die van een K5-gemeente. Die zou financieel en inhoudelijk geen duurzame oplossing zijn.” De kans dat die nieuwe gemeente binnen enkele jaren alsnog moet worden opgeschaald, achten de gemeenten groot.
„Bestuurlijke structuren dienen zo mogelijk te overlappen met sociaal-culturele en sociaaleconomische netwerken. Dit betekent dat het beste één nieuwe gemeente de bestuurlijke verantwoordelijkheid kan dragen voor de hele Krimpenerwaard.”
Twee commissies, onder voorzitterschap van Leemhuis en van Hendrikx, adviseerden de minister een K6-gemeente, mits Krimpen aan den IJssel dat ook zou willen. Aangezien die echter aansluiting zoekt bij de stadsregio Rotterdam, adviseerden de commissies dan te gaan voor de variant met vijf gemeenten.