Binnenland

Kabinet talmt met besluit over Irak

Het kabinet wacht nog een week met het nemen van een beslissing over de aanwezigheid van Nederlandse mariniers in Zuid-Irak. Minister Kamp van Defensie wilde dat de knoop vrijdag al zou worden doorgehakt, maar hij zag zijn wens geblokkeerd.

Redactie politiek
22 November 2003 00:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

Volgens premier Balkenende is er geen ruzie in het kabinet over deze kwestie, maar wil een aantal ministers meer informatie. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken verklaarde donderdagavond dat hij zou voorstellen pas volgende week een beslissing te nemen over de verlenging van de aanwezigheid van Nederlandse militairen. Hij zat daarmee op een andere lijn dan minister Kamp. Balkenende refereerde uitsluitend aan de uitspraken van De Hoop Scheffer.

De premier benadrukte na afloop van de ministerraad dat het kabinet „positieve intenties” heeft. Voordat de beslissing valt, zal er echter een besloten zitting plaatshebben waarop het kabinet nader wordt geïnformeerd. Aangenomen wordt dat topmilitairen voorlichting zullen geven over de veiligheidssituatie en de risico’s. „Je kunt niet zorgvuldig genoeg zijn”, zei de minister-president bij herhaling.

Van belang is ook, zo betoogde Balkenende, dat er voldoende draagvlak is in de politiek en in de samenleving. Hij zei ervan uit te gaan dat het draagvlak voldoende is. Toch leven er zelfs in de kamerfracties van de regeringspartijen CDA, VVD en D66 twijfel over de verlenging. De vrees is dat het geweld tegen westerse troepen zich uitbreidt naar het gebied waar de Nederlandse mariniers opereren.

Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat het kabinet volgende week alsnog de verlenging van de missie zal afblazen. Balkenende vond dat er „alle reden is om door te gaan.” Het zou volgens hem heel slecht zijn als de internationale gemeenschap zich zou terugtrekken uit Irak. „Je kunt nu niet zeggen: We pakken onze biezen pakken en zeggen: Bekijk het maar.”

Tegelijk heeft het kabinet zorgen over de situatie die nog zijn vergroot door de aanslagen in Turkije. Het geweld daar en in Irak is „aan elkaar gerelateerd”, aldus Balkenende. De laatste dagen circuleren berichten, die afkomstig zouden zijn van inlichtingendiensten, dat terroristen zich ook in het zuiden van Irak mengen onder de lokale bevolking. De 1100 Nederlandse militairen zijn gestationeerd in de zuidelijke provincie al-Muthanna.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer