Vereniging eist rookvrij Duinrell
Niet-rokersvereniging Clean Air Now (CAN) daagt het attractiepark Duinrell in Wassenaar voor de rechter. In het park mag, volgens CAN, overal worden gerookt. Volgens de organisatie brengt de directie hiermee de gezondheid van de ongeveer honderd werknemers in gevaar, maar ook die van de vaak jonge bezoekers.
De organisatie heeft eerst geprobeerd via overleg regels voor het roken in het park af te spreken. De directie heeft volgens CAN geweigerd met haar in gesprek te gaan.
De zaak dient maandag 8 december bij de rechtbank in Den Haag. CAN ziet de rechtszaak als proefproces. De organisatie hoopt dat door de uitspraak ook andere bedrijven kunnen worden verplicht rookvrij te worden.
Directeur Ph. van Zuylen van het vakantiepark reageert gelaten op de dagvaarding. „De organisatie wil dat wij ons park helemaal rookvrij maken, maar dat kunnen we onze klanten niet aandoen. Als mensen buiten op een bankje een sigaretje willen roken, moet dat kunnen.” Volgens hem wordt in horecaruimten wel degelijk rekening gehouden met rookoverlast. Er zijn bijvoorbeeld rookvrije gedeelten in personeelskantines. „Verder zijn we een groot voorstander van de slogan ”samen komen we er wel uit”. Als in een bepaalde ruimte een kinderpartijtje aan de gang is, vragen we gewoon aan de mensen in de omgeving of ze niet willen roken. Niemand heeft daar ooit een probleem van gemaakt.”
Antirookorganisatie CAN wil met het proces ook een signaal aan de politiek geven. Deze week bleek een meerderheid van de Tweede Kamer tegen een rookverbod in horecagelegenheden te zijn. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil via een aantal stappen de horeca rookvrij maken in het belang van de gezondheid van de werknemers. Andere bedrijven moeten per 1 januari 2004 rookvrij zijn, de horeca krijgt voorlopig uitstel.
Volgens CAN worden 160.000 niet-rokende horecawerknemers door dit plan gediscrimineerd. Ze hebben net zo veel recht op een rookvrije werkplek als werknemers in andere sectoren, meent CAN. De organisatie verwijst daarbij naar een rapport van de Gezondheidsraad, waaruit blijkt dat duizenden mensen per jaar door passief meeroken sterven. Bovendien hebben werkgevers volgens de wet de plicht hun personeel zo veilig mogelijk te laten werken.