Werkgeversvoorman pleit voor kiesdrempel
DEN HAAG (ANP) - Door de versnippering van de politiek is het bijna onmogelijk geworden een langetermijnbeleid te voeren. Het wordt daarom tijd voor verandering van de spelregels, bijvoorbeeld door het invoeren van een kiesdrempel.
Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft dat maandag gezegd tijdens de Overheidslezing 2013. Hij sprak die uit bij de verkiezing van de overheidsmanager van het jaar.
Volgens Wientjes functioneerde het Nederlandse politieke systeem redelijk in de tijd van de verzuiling. Er waren drie hoofdstromingen: christendemocratie, sociaaldemocratie en liberalisme. Die haalden in 1965 nog 135 van de 150 Kamerzetels, in 1998 waren dat er 112 en vorig jaar nog maar 92. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zouden de drie hoofdstromingen niet eens meer een meerderheid in de Kamer hebben, zei Wientjes.
„Deze enorme versnippering is mede de oorzaak van de gemiddeld korte levensduur van kabinetten”, aldus de VNO-NCW-voorzitter. Bovendien wordt van elk kabinet een nieuwe visie verwacht. „Heel Nederland zou verbaasd zijn als de regeringsverklaring slechts zou zeggen: we gaan door met het beleid van onze voorgangers.” Terwijl dat bij een wisseling van de wacht in het bedrijfsleven vaak voorkomt.
Het gevolg van dit alles is volgens Wientjes „een hink-stap-sprongbeleid dat voor insiders nauwelijks en voor de gemiddelde burger en ondernemer in het geheel niet te volgen is.”
Nieuwe spelregels, zoals een kiesdrempel, zijn ingewikkeld en vergen veel tijd. Toch moet ermee worden begonnen, vindt Wientjes.
Een kiesdrempel betekent dat er minder partijen in de Kamer komen. Dat maakt kabinetsformaties makkelijker en kan zorgen voor meer stabiliteit. In Duitsland bestaat zo’n systeem al. Ook in Nederland is er al vaker voor gepleit. Eerder dit jaar deed VVD-partijvoorzitter Benk Korthals dat nog. Hij kreeg echter weinig steun vanuit zijn partij.