DUO: leenstelsel laatstejaars kost 3 miljoen
DEN HAAG (ANP). De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die de uitbetaling van studiefinanciering regelt, heeft zeker 3 miljoen euro nodig om het sociaal leenstelsel te kunnen invoeren voor studenten in het laatste jaar van hun universitaire opleiding. Volgens de dienst moeten in elk geval 30.000 manuren worden ingezet om de veranderingen mogelijk te maken. Dat schrijft DUO in een brief, die minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vrijdag heeft doorgestuurd naar de Tweede Kamer.
De dienst „sluit echter niet uit dat dit aantal uren nog zal gaan toenemen”. DUO geeft ook aan dat het zeer complex is om studenten meteen de mogelijkheid te geven om 20 jaar af te lossen, in plaats van 15 jaar. Als wordt gekozen voor die optie, zouden studenten verlengd aflossen pas vanaf 2017 kunnen aanvragen.
DUO voorziet op de langere termijn wel besparingen. Doordat de regels vereenvoudigd worden, zal er naar verwachting minder personeel nodig zijn. Maar hoeveel dat precies zal zijn, kan DUO nog niet inschatten. Dat komt onder meer omdat nog niet precies duidelijk is welke vereenvoudigingen Bussemaker door de Tweede en Eerste Kamer zal weten te leiden.
De administratieve lasten voor studenten en scholen zullen wel aanzienlijk dalen, verwacht DUO. „Een groot aantal formulieren kan komen te vervallen”, aldus de dienst. DUO hamert er ook op dat de communicatie met studenten goed moet verlopen. Daarom wordt nu al aan een communicatieplan gewerkt.
Bussemaker is niet geschrokken van het bedrag van 3 miljoen euro. „Dit is een bedrag dat we konden verwachten”, zei ze na afloop van de ministerraad. Ze benadrukte dat het gaat om een eenmalig bedrag en dat de kosten voor DUO over de jaren heen naar beneden zullen gaan.
Bussemaker wil dat de basisbeurs voor masterstudenten vanaf september 2014 wordt afgeschaft. Zij kunnen dan geld lenen voor hun studie. Studenten die beginnen aan een opleiding op hogeschool of universiteit, krijgen vanaf september 2015 te maken met de nieuwe regels. De aanvullende beurs blijft wel bestaan.