„Vrijlating Fransen ongunstig voor Rijke”
DEN HAAG (ANP). Dat al-Qaeda alleen de Franse gijzelaars heeft vrijgelaten, is een slecht teken voor de in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke. In september dook een video op van een plaatselijke versie van al-Qaeda (AQIM) met Rijke, de vier Fransen, een Zuid-Afrikaan en een Zweed. Van Rijke is sindsdien niets meer vernomen. Hij werd in 2011 ontvoerd, toen hij als toerist in Mali verbleef.
„Schijnbaar is er geen overeenstemming tussen de partijen die onderhandelen namens de gegijzelden. Dat betekent dat de vrijlating per persoon altijd duurder uitkomt”, weet directeur Hans Slaman van International Security Partners uit ervaring. Slaman helpt bedrijven met onderhandelen bij gijzelingen.
Slaman gaat ervan uit de Fransen zijn vrijgekomen via hun werkgever. Rijke heeft die niet. „Dat betekent dat hij een probleem heeft. Dan moet de familie onderhandelen, en die moet wel geld hebben.” Laat dit een les zijn voor mensen die avontuurlijke vakanties boeken naar risicolanden, meent Slaman.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet geen uitspraken over lopende gijzelingen. Volgens Slaman doen regeringen meestal niets anders dan contacten onderhouden op diplomatiek niveau in het desbetreffende land. Directe onderhandelingen met terreurorganisaties zijn uit den boze. „Dat maakt elke onderdaan van een land een potentieel slachtoffer.”
De onderhandelaar betwijfelt of Nederlanders die mogelijk deelnemen aan een VN-missie in Mali iets voor Rijke zouden kunnen betekenen. „Dat is een vredesmissie. Dat is totaal iets anders dan een bevrijdingsactie.” Bovendien is de kans dat het fout afloopt volgens Slaman zeer aannemelijk.
Onderhandelingen met gijzelnemers kunnen jaren duren. „De onderhandelingen gaan vaak via slechte telefoonverbindingen, met mensen die nauwelijks Engels spreken en meestal via een tussenpersoon die er zelf ook wat aan wil verdienen.” Volgens Slaman vereisen de onderhandelingen veel tact en overredingskracht. „Werkgevers en familieleden zijn emotioneel bij de zaak betrokken. Dat maakt ze bij voorbaat ongeschikt.”
Volgens Slaman is het zeer onwaarschijnlijk dat er 20 miljoen euro is betaald voor de vier Fransen. Geruchten over dit bedrag circuleren in Franse media. „Een absurd bedrag”, vindt Slaman. Volgens hem worden er meestal enkele tonnen betaald voor een vrijlating.