Kerk Papoea verwonderd over komst ds. G. Kuijt
ABENAHO. De Gereja Jemaat Reformasi di Papua (GJRP), ontstaan uit het zendingswerk van de Gereformeerde Gemeenten, viert deze week dat het vijftig jaar geleden is dat het Evangelie voor het eerst in Pass Valley (Abenaho) kwam.
Vlak bij de plaats waar destijds ds. G. Kuijt en zijn helpers het dorp binnentrokken werd woensdag een herdenkingsdienst gehouden. Ds. Filemon Loho uit Landikma ging daarin voor.
Delegaties uit de zes classes reisden naar Pass Valley, velen met kleine vliegtuigen. Anderen kwamen lopend of met auto’s. Door deze toestroom nam de bevolking tijdelijk toe van 350 tot 2000 mensen. Ook afgevaardigden van Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) zijn aanwezig. De GJRP is een zusterkerk van de Gereformeerde Gemeenten.
Het programma is gevarieerd. Gelegenheidskoren zingen zelf gecomponeerde liederen over de geschiedenis van de kerk, waarin Gods trouw naar voren komt. Ook is er aandacht voor de vraag hoe de kerk de jongere generatie bereikt en begeleidt. In seminars wordt met gemeenteleden en ambtsdragers gesproken over de vraag wat nu precies ”gereformeerd” is.
Ook wordt er ingegaan op het pastoraat rond het avondmaal en het belang van zelfbeproeving. In Papoea zoeken ambtsdragers in een voorbereidingsweek de belijdende leden op. De ambtsdragers van de GJRP worstelen ook met allerlei kerkordelijke vragen. Mag je deelnemen aan het avondmaal als je de voorbereidingsdienst gemist hebt? Mogen leden van andere kerken deelnemen?
Ds. Loho staat stil bij Romeinen 10:15. Hij wijst erop dat Paulus schreef aan een gemeente afkomstig uit joden en heidenen. Ze hebben het Evangelie over Jezus Christus als de Zaligmaker ontvangen. „Alleen door Christus is er verlossing. Deze boodschap is door Gods zorg tot ons gekomen. Het Woord is een kracht tot zaligheid gebleken door het werk van de Heilige Geest. Daarom is het ook nu nodig dag en nacht Gods Woord te overdenken.”
Ds. Loho: „Het is een wonder dat Gods Woord het eerst in deze vallei gebracht is. Waarom kwam ds. Kuijt hier in het binnenland en ging hij niet naar de kustplaats Jayapura? Dat heeft de Heere gewild. Er kwam hier vrede door het Evangelie, terwijl er zo veel oorlog was. Gods Woord is krachtig, het werkt door, ook vandaag. De kracht van de zonde wordt gebroken. Alleen door Jezus Christus.” De GJRP heeft zorgen over de jeugd. „Maar we hebben ook hoop dat er over vijftig jaar nog steeds een kerk is hier in het binnenland.”
Een vertegenwoordiger van ZGG overhandigt aan de oude ouderling Hogfan een Nieuwe Testament in een stamtaal. De GJRP stelt spontaan voor dat Hogfan dit Nieuwe Testament aan enkele jonge vertegenwoordigers van de drie taalgroepen Yali, Una en Mek zal overhandigen. „Het is de taak van de kerk om Gods Woord over te dragen aan de jonge generatie.”
Tijdens de jubileumbijeenkomst zijn ook inlandse evangelisten van het eerste uur aanwezig. De kerk bedankt hen speciaal voor hun arbeid in Gods Koninkrijk.
Lees ook in Digibron
Verslag van de begrafenis van ds. G. Kuijt op zaterdag 26 augustus 2000, te Chilliwack, Canada (De Saambinder, 05-10-2000)
Een pionier van de zending (Reformatorische Dagblad, 22-08-2000)
„Wij hebben gezien dat Gods wet in ieder geweten geschreven staat” – interview met ds. Kuijt (Reformatorische Dagblad, 16-03-1991)
Ds. G. Kuijt neemt afscheid van zending Geref. Gemeenten (Reformatorische Dagblad, 27-08-1990)
DE INTREDE VAN Ds. G. KUIJT EN DE UITZENDING VAN HET ZENDINGSTEAM DER GEREFORMEERDE GEMEENTEN NAAR NIEUW-GUINEA (De Saambinder, 01-03-1962)