Kabinet stuurt rond 350 militairen naar Mali
DEN HAAG (ANP). Het kabinet wil met meer dan 350 militairen een bijdrage gaan leveren aan de VN-missie in Mali. Het gaat om commando’s, informatie-analisten, trainers en vier Apache-gevechtshelikopters, meldden bronnen in Den Haag donderdag.
In het noorden gaan iets minder dan 100 commando’s inlichtingen verzamelen over extremisten zoals aanhangers van al-Qaeda in de Maghreb. Ook gaat ongeveer hetzelfde aantal inlichtingenspecialisten en -analisten mee. Bij de Apaches gaan 120 man ondersteunend personeel mee.
Een ander doel van de missie is training van agenten. Daarvoor gaan circa 30 trainers mee. De militairen worden gelegerd in de hoofdstad Bamako en het noordelijke Gao. De eerste militairen kunnen al voor de kerst in het straatarme Afrikaanse land actief zijn. Het kabinet gaat vermoedelijk vrijdag akkoord met de missie. Het wordt de eerste robuuste missie sinds de inzet in het Afghaanse Uruzgan.
De VN-missie Minusma moet 12.000 man sterk worden en staat onder leiding van de Nederlander Bert Koenders. Hij heeft om de Nederlandse bijdrage gevraagd. „Een rol van Nederland zou goed zijn voor Mali”, zei de oud-PvdA-minister voor Ontwikkelingssamenwerking deze zomer.
Het kabinet liet begin juli al weten de wenselijkheid en mogelijkheid van een bijdrage aan de missie te onderzoeken. Begin vorige maand stuurde Defensie een verkenningsmissie naar het land om te onderzoeken welke bijdrage zou kunnen worden geleverd.
Vooral de PvdA heeft zich sterk gemaakt voor een missie in Mali. Nu de missie in het Noord-Afghaanse Kunduz afgelopen is, is het voor de VVD ook makkelijker om ermee in te stemmen.
Begin dit jaar begonnen Franse militairen een militaire interventie in Mali nadat Toearegs en aan al-Qaeda gelieerde groepen grote delen van Noord-Mali hadden veroverd. De vrees was dat hier een bolwerk van de radicale islam zou ontstaan die een bedreiging voor Europa zou kunnen vormen.
De extremisten werden vrij snel verdreven en hebben zich teruggetrokken in het onherbergzame noorden. Franse, Malinese en VN-militairen begonnen deze week net een grote operatie tegen de teruggetrokken jihadisten.
Profiel Republiek Mali
Hoofdstad: Bamako
Oppervlakte: Ruim 1,2 miljoen kilometer (meer dan 30 keer zo groot als Nederland). Het grootste deel van het land bestaat uit woestijn.
Bevolking: Ruim 16 miljoen inwoners van wie de overgrote meerderheid moslim is. De belangrijkste talen zijn Frans (officiële taal), Bambara, Berbers en Arabisch. In de woestijn van het noorden wonen nomaden, onder wie de Toearegs. Die zijn meerdere keren in opstand gekomen tegen de regering in Bamako.
Economie: Goud, uranium en katoen zijn belangrijke inkomstenbronnen voor het arme land. Het land hoopt ook op toerisme, maar ontvoeringen door terroristen schrikken reizigers af. De Nederlander Sjaak Rijke die werd ontvoerd in Timboektoe, zit sinds 2011 vast. Mali is een van de 15 partnerlanden voor ontwikkelingshulp van Nederland.
Politiek: De voormalige Franse kolonie was vanaf de onafhankelijkheid in 1960 een dictatuur tot 1991. Daarna was het een van de meest democratische landen in Afrika. In maart vorig jaar werd de gekozen president Amadou Toumani Touré door militairen afgezet. Toearegrebellen en groepen zoals al-Qaeda in de Islamitische Maghreb maakten van de instabiliteit gebruik om het noorden te veroveren. Franse militairen grepen begin dit jaar in en verdreven de opstandelingen. In augustus werd oud-premier Ibrahim Boubacar Keïta tot president gekozen. Een VN-missie onder leiding van Bert Koenders probeert het land weer stabiel te maken.
Lees in Digibron
Strijd in de guerrillabergen, Reformatorisch Dagblad (2 maart 2013)
Toekomst Mali erg onzeker, Reformatorisch Dagblad (6 februari 2013)
Al-Qaida op Afrikaanse bodem, Reformatorisch Dagblad (26 januari 2013)