Buitenland

Jordanië weigert bepaalde vluchtelingen Syrië

LONDEN (ANP). Jordanië weigert bepaalde vluchtelingen uit Syrië op te vangen en stuurt hen terug de burgeroorlog in. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Amnesty International. Honderden Palestijnen, Irakezen en mensen zonder paspoort zijn al geweigerd. Ook alleenreizende mannen zouden niet altijd de grens over mogen.

31 October 2013 14:06Gewijzigd op 15 November 2020 06:44
beeld ANP
beeld ANP

„We zijn bezorgd dat de Jordaanse autoriteiten bovenmatige beperkingen opleggen bij de toelating van mensen die Syrië ontvluchten, en dat ze internationaal recht schenden door vluchtelingen te dwingen om terug te keren”, aldus Amnesty. Jordanië heeft de afgelopen 2 jaar al meer dan een half miljoen mensen uit Syrië opgevangen.

De Palestijnen die wel worden toegelaten, worden vaak willekeurig vastgezet in het kamp Cyber City. Ook krijgen ze minder hulp dan Syrische vluchtelingen.

Maar ook andere landen hanteren een selectief opvangbeleid, aldus Amnesty. Turkije heeft bijvoorbeeld al duizenden vluchtelingen geweigerd die geen paspoort of urgente medische hulpbehoefte hadden. Irak heeft zijn grens met Syrië al meerdere malen tijdelijk gesloten en Egypte heeft al honderden vluchtelingen gearresteerd en uitgezet nadat president Mohamed Mursi daar in juli de macht werd ontnomen en het politieke klimaat zich tegen hen keerde.

Amnesty’s regiodirecteur Philip Luther noemt de situatie „onacceptabel”. De organisatie vraagt Syriës buurlanden met klem „om de grenzen open te houden voor elke vluchteling”, en verlangt ook (meer) inzet van de rest van de internationale gemeenschap.

Amnesty International begrijpt best dat omliggende landen nu al gebukt gaan onder de vele vluchtelingen, benadrukt Luther. „Maar dat moet niet worden gebruikt als excuus om mensen toegang te weigeren of te dwingen terug te keren.”

In totaal is bijna 1 op de 3 inwoners van Syrië al zijn huis ontvlucht. 4,25 miljoen mensen verblijven sindsdien elders in Syrië, meer dan 2 miljoen anderen zochten hun heil in het buitenland (met name in Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte). Tegenwoordig laten per dag zo’n 6000 vluchtelingen het door oorlog verscheurde land achter zich.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer