Binnenland

Boete zondagsopening Renkum ongewijzigd

RENKUM. Supermarkteigenaar Ton Pansier in Renkum, die in januari zijn winkel op zondag openstelde, heeft de toen geldende regels overtreden en moet daarom de opgelegde dwangsom van 5000 euro betalen. Dat inmiddels vanaf juli in de gemeente Renkum winkels op zondag vanaf 12.00 uur open mogen zijn, doet niet ter zake.

Van onze correspondent
30 October 2013 10:23Gewijzigd op 15 November 2020 06:42

Dat hebben Burgemeester en Wethouders dinsdag geantwoord op vragen van de VVD-fractie. Pansier heeft de dwangsom nog steeds niet betaald. De liberalen menen dat het alsnog vorderen van de dwangsom nu zijn doel voorbijschiet.

PLUS Pansier was in januari op twee zondagmiddagen ongeoorloofd geopend. Van een derde keer zag Pansier af omdat hij anders nog eens 5000 euro boete zou moeten betalen. De Renkumse ondernemer wilde bovendien de goede verstandhouding die hij met de gemeente had niet op het spel zetten.

„Er bestaat geen reële dreiging meer dat de heer Pansier nog een overtreding begaat. Daarom heeft het er de schijn van dat de invordering nu enkel dient ter bestraffing van de heer Pansier en niet langer tot het voorkomen van een overtreding”, aldus de VVD.

Burgemeester en Wethouders kijken er anders tegenaan. „Dat geruime tijd na de overtreding van de Winkeltijdenwet door Pansier de landelijke wetgeving en de gemeentelijke verordening zijn gewijzigd, is geen bijzondere omstandigheid op grond waarvan afgezien kan worden van invordering”, aldus de schriftelijke reactie van het college. „Als een automobilist een bekeuring ontvangt omdat hij 130 kilometer per uur op een snelweg rijdt waar een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur geldt, en een week later de maximumsnelheid voor de die snelweg wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, vervalt de bekeuring ook niet. Voor beide gevallen geldt dat ten tijde van de overtreding getoetst dient te worden aan de regels die op dat moment gelden.”

Het innen van het bedrag heeft niet het voorkomen van een nieuwe overtreding als doel, maar is gericht op de uitvoering van het dwangsombesluit, aldus het college. „Wij hebben terecht en op goede gronden een besluit genomen. Dat heeft formele rechtskracht en is onaantastbaar. Wij zien geen reden om het besluit te herzien en de hoogte van de dwangsom te matigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer