Chronologie: Rabobank en het Liborschandaal
RIJSWIJK (ANP). Rabobank heeft schikkingen van in totaal 774 miljoen euro getroffen vanwege fraude met belangrijke rentetarieven. Een chronologisch overzicht van de affaire die de financiële wereld al een aantal jaren bezighoudt.
- zomer 2007
Britse en Amerikaanse toezichthouders krijgen de eerste aanwijzingen dat het Liborrentetarief kunstmatig laag wordt gehouden. In de daaropvolgende periode wordt duidelijk dat het belangrijke rentetarief al vanaf 2005 door medewerkers van verschillende banken wordt gemanipuleerd.
- september 2011
Ook de Nederlandse Rabobank wordt in verband gebracht met het schandaal. In de VS starten gedupeerde beleggers collectieve rechtszaken tegen een aantal banken, waaronder Rabo, om hun schade te verhalen.
- juni 2012
Het Britse Barclays is de eerste bank die wordt beboet omdat medewerkers sjoemelden met de rentetarieven. De boete van zo’n 330 miljoen euro is het resultaat van een schikking met Britse en Amerikaanse autoriteiten in een onderzoek dat zich inmiddels uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders. Later krijgen ook de Royal Bank of Scotland (circa 460 miljoen euro) en het Zwitserse UBS (bijna 1,1 miljard euro) een boete.
- juli 2012
De Nederlandsche Bank (DNB) bevestigt deel te nemen aan een internationaal onderzoek naar de Liborfraude, vermoedelijk wegens mogelijke Nederlandse betrokkenheid bij het schandaal. Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werkt mee.
- oktober 2012
Aanklagers in de VS dagvaarden Rabobank samen met acht andere banken. Het was al bekend dat autoriteiten in verscheidene landen de betrokkenheid van Rabobank in de fraudezaak onderzochten, maar van een officiële dagvaarding was nog geen sprake. Eerder hadden zeven andere banken al te horen gekregen dat zij verdachte zijn.
- februari 2013
Ingewijden melden aan persbureau Bloomberg dat Rabobank moet rekenen op een boete van minstens 337 miljoen euro vanwege zijn rol in het Liborschandaal.
- augustus 2013
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers zegt Rabobank dat de bank alvast een flink bedrag opzij heeft gezet voor een schikking in de Liborzaak. Hoe hoog die voorziening is, werd niet gemeld.
- september 2013
Rabobank krijgt samen met 12 andere banken nog een aanklacht aan de broek in de affaire. Volgens de Amerikaanse financiële instelling NCUA leidde het gesjoemel met het Libortarief tot inkomstenverlies bij vijf coöperatieve banken. Die banken zijn inmiddels failliet.
- oktober 2013
The Financial Times schrijft dat de boete van Rabobank waarschijnlijk hoger gaat uitvallen dan verwacht. De krant spreekt op basis van bronnen van een bedrag van circa 725 miljoen euro. De schikkingen bedragen uiteindelijk 774 miljoen euro.