Hans Verkerk Keukens failliet
Hans Verkerk Keukens heeft donderdag faillissement aangevraagd. Het bedrijf dat de keukens van Verkerk installeert, Home Retail Facilities, dreigt ook over de kop te gaan.
Dat heeft de advocaat van de twee bedrijven donderdag laten weten. Klanten van Hans Verkerk dreigen de dupe te worden van de financiële problemen van het bedrijf.
De twee bedrijven proberen met investeerders een doorstart te maken. Een deel van de ongeveer 130 werknemers zou hierdoor zijn baan kunnen behouden. Ook moeten consumenten die een aanbetaling hebben gedaan, zo toch nog hun keuken krijgen.
Voor klanten van Hans Verkerk die wachten op hun keuken is een doorstart essentieel, omdat het bedrijf sinds twee jaar geen lid meer is van het garantiefonds van de Centrale Branchevereniging Wonen. Dat betekent dat zij hun aanbetaling niet terugkrijgen als het bedrijf failliet gaat.
R. Philippo van FNV Bondgenoten vreest het ergste voor de consument. „Ik heb er weinig geloof in dat het faillissement kan worden afgewend. Het bedrijf moest via een reorganisatie dit voorjaar verkoopbaar worden gemaakt. Maar er zijn geen bieders”, aldus de vakbondsbestuurder.
Het is niet de eerste keer dat Hans Verkerk Keukens in zwaar weer terechtkomt. Het bedrijf maakte afgelopen jaar een nieuwe start. Het weekte zich daartoe samen met Home Retail Facilities los uit de Verkerk Groep, die in financiële problemen verkeerde.
Hans Verkerk kwam in de problemen door een terugval in de vraag naar keukens. Volgens het bedrijf kopen Nederlanders door de economische malaise minder vaak een nieuwe keuken. Eerder dit jaar hief het bedrijf al dertien van de 27 winkels op.
In de hoogtijdagen, begin jaren negentig, bezat de onderneming negentig winkels. Daarna begon Hans Verkerk filialen af te stoten. Zo werden de ruim dertig vestigingen die het bedrijf overnam van concurrent Horn Keukens en Bad, na enkele jaren weer zelfstandig.