Politiek

Pas in januari besluit gaswinning Groningen

DEN HAAG (ANP). Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt pas in januari een besluit over de gaswinning in Groningen. Het was de bedoeling om in december al tot een besluit te komen, maar er is „iets meer tijd” nodig voor de afweging van belangen en onderzoeksresultaten. Dat schrijft Kamp maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

28 October 2013 19:14Gewijzigd op 15 November 2020 06:40
Kamp. beeld ANP
Kamp. beeld ANP

Kamp stelt zich er terdege van bewust te zijn „dat de ernst van de problematiek om een spoedig besluit vraagt”, om zo de bewoners in het gebied waarin aardbevingen voorkomen meer duidelijkheid te verschaffen over toekomstige risico’s en de te nemen maatregelen. Na het besluit zal Kamp direct naar Groningen gaan om een toelichting te geven, schrijft hij in de brief. Overigens is Kamp maandag ook in Groningen om te praten met bestuurders en bewoners.

Kamp heeft opdracht gegeven voor elf onderzoeken naar de effecten van gaswinning op aardbevingen in het noorden van het land. De uitkomsten daarvan verwacht hij in november. Op 1 december volgt dan een zogeheten winningsplan van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waarin staat hoe het bedrijf wil gaan boren de komende jaren en wat er gedaan zal worden om de kans op meer en zwaardere aardbevingen te verkleinen. Ook moet daarin staan wat er gedaan kan worden om schade door bevingen te voorkomen, bijvoorbeeld door huizen te versterken. Over de plannen wordt half december advies gegeven. Daarna moet het kabinet nog een standpunt innemen, waardoor het januari zal worden voor er een besluit valt.

Wetenschappers houden er sinds kort rekening mee dat er zwaardere aardbevingen kunnen ontstaan door de boringen in het Groninger veld. Uit de onderzoeken moet blijken hoe groot de kans is op zwaardere aardbevingen en of er manieren zijn om die te voorkomen. Simpelweg stoppen met boren naar gas is zo makkelijk nog niet, omdat veel Nederlandse huishoudens en bedrijven het gas nodig hebben om op te koken of voor de verwarming. Minder boren zou daarnaast ook een tegenvaller opleveren voor de staatskas: 2,2 miljard euro per jaar als er 20 procent minder gas verkocht zou worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer