Schoolleider hekelt ‘zwabberbeleid’ stages
DEN HAAG. Schoolleiders in het voortgezet onderwijs vinden dat de overheid een „zwabberbeleid” voert met de maatschappelijke stages.
Dat blijkt uit een peiling onder ruim 120 leiders van christelijke middelbare scholen. Bijna 85 procent van hen wil dat de financiering en verplichting van de maatschappelijke stage in stand blijft. De Besturenraad, de koepel van christelijke schoolbesturen in ons land, liet het onderzoek uitvoeren.
De Tweede Kamer debatteert deze week over de onderwijsbegroting voor 2014. Het kabinet wil de vergoeding voor maatschappelijke stages vanwege de bezuinigingen afschaffen. Ook verdwijnt de verplichting voor scholen om leerlingen stage te laten lopen bij organisaties die het algemeen nut beogen. Veel scholen hebben laten weten er toch mee door te gaan en ze uit eigen middelen te betalen.
De CDA-fractie in de Tweede Kamer gaat tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting bepleiten te stoppen met het afnemen van toetsen voor kinderen onder de 7 jaar. In het Algemeen Dagblad van vandaag spreekt het christendemocratische Kamerlid Rog over „toetsterreur in het basisonderwijs.” Wetenschappelijk gezien zijn kleine kinderen volgens hem te jong om te toetsen.
SP-Kamerlid Van Dijk gaat deze week pleiten voor uitstel van het zogeheten passend onderwijs. Vanaf augustus 2014 moeten leerlingen met gedrags- en leerproblemen langer in het gewone basisonderwijs blijven. Volgens Van Dijk zijn de scholen daar niet klaar voor. De Algemene Rekenkamer wees enkele maanden geleden op risico’s bij invoering.