Politiek

Watertaks mogelijk versoepeld voor bedrijven

DEN HAAG (ANP). De vijf partijen die 2 weken geleden het begrotingsakkoord sloten, gaan mogelijk de waterbelasting voor bedrijven versoepelen. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP zijn daartoe bereid als bedrijven erdoor in de problemen zouden komen of zouden dreigen naar het buitenland te vertrekken. Dat bleek maandag op de eerste dag van de behandeling in de Tweede Kamer van het Belastingplan van het kabinet.

28 October 2013 11:29Gewijzigd op 15 November 2020 06:39

Werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde maandag dat bedrijven in de chemie en metaal mogelijk 5 tot 10 miljoen euro aan waterbelasting zouden moeten gaan betalen. Ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen de kosten fors oplopen. Een bedrijf als Tata Steel (het vroegere Hoogovens) zou dan in de verleiding komen om naar Antwerpen te verhuizen, waarschuwden Kamerleden.

De maatregel maakt nu geen onderscheid tussen het gebruik van echt drinkbaar leidingwater of gefilterd industriewater, wat vaak door grootverbruikers wordt gebruikt. Mede daardoor levert de belasting mogelijk ook veel meer op dan de beoogde 205 miljoen in 2014. En dat is niet nodig, vinden de vijf partijen van het begrotingsakkoord.

Wel moet de prikkel blijven dat zowel burgers als bedrijven zuiniger leren omgaan met water. Burgers doen dat al, maar bedrijven nog onvoldoende, zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees. Als de heffing bij bepaalde grootverbruikers „gekke effecten” heeft, wil Helma Neppérus (VVD) dat de bedrijven meer tijd krijgen om te innoveren zodat ze minder water gebruiken. Ed Groot (PvdA) wil geen „overkill”.

Verschillende partijen vroegen ook om aanpassing van de afvalstoffenbelasting. Die zou een hoog en een laag tarief moeten krijgen. Volgens oppositiepartij de PVV leidt die heffing ertoe dat mensen hun afval niet meer naar de stort brengen, waar ze moeten betalen, maar dumpen in bos of sloot.

De PVV en andere oppositiepartijen als CDA en SP hadden ook veel kritiek op de accijnsverhogingen. Ze vrezen dat de mensen in Duitsland gaan tanken en boodschappen doen. Daardoor zou de opbrengst voor de schatkist tegenvallen en zal er veel werkgelegenheid verdwijnen in de grensstreek.

De Kamer gaat volgende week maandag verder met het Belastingplan. Dan antwoordt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) op de vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer