TWR brengt het Evangelie tot in Timboektoe
BARNEVELD. In Timboektoe hoorde Abdoulaye Sangho in een radio-uitzending dat Jezus, de Zoon van God, de Zaligmaker is en alleen kon redden. Een christelijke tandarts legde het Evangelie vervolgens uit. Sangho kwam tot geloof en is nu directeur van Trans World Radio in Noordwest-Afrika.
Abdoulaye Sangho vertelde donderdag op de open dag van Trans World Radio (TWR) in Barneveld over zijn leven en werk in het Afrikaanse land Mali. TWR verzorgt in meer dan 170 landen in 180 talen radio-uitzendingen waarin het Evangelie wordt verspreid, waaronder in Mali. In Noordwest-Afrika leven miljoenen mensen die moeilijk bereikbaar zijn en nog nooit over Jezus Christus hebben gehoord. De meesten die op het platteland wonen zijn arm. Het enige luxeartikel dat ze hebben, is een transistorradio. Zo bereikt TWR hen via de radio met het Evangelie.
„Mijn ouders waren moslims”, zegt Abdoulaye. „De naam die ze mij gaven betekent: dienaar van God. Ik moest een heel goede moslim worden. Op de Koranschool leerde ik hele hoofdstukken van de Koran uit het hoofd. Ik kan ze nog opzeggen.”
De stad Timboektoe in Mali was een van de eerste centra in Noordwest-Afrika waar moslims een eigen universiteit stichtten. Volgens Abdoulaye vestigden zich daar later ook christenen, „maar dat was alleen de elite.” Inmiddels heeft het islamisme er de overhand.
Vorig jaar verdreven moslimextremisten, gelieerd aan al-Qaida, christenen naar het zuiden van Mali. In Timboektoe werden de huizen van christenen leeggeroofd en werd een zendings- en Bijbelinstituut vernietigd. Ook het enige christelijke radiostation in Timboektoe moest eraan geloven.
Met hulp van Trans World Radio werd een nieuw radiostation in een ander Afrikaans land gebouwd: Benin. „Van hieruit worden nu de programma’s met het Evangelie uitgezonden”, zegt Sangho. „In het programma ”De weg naar rechtvaardigheid”, dat we nu uitzenden, vertellen we Bijbelverhalen met voorbeelden uit en verwijzingen naar de Koran. Dit maakt het heel toegankelijk voor islamitische luisteraars. Zelfs imams zijn christen geworden door te luisteren naar TWR.”
TWR is ook gestart met een programma om nieuwe stammen in Mauritanië in hun taal met het Evangelie te bereiken. In Mauritanië zijn geen kerken en evangeliseren is er verboden.
TWR zendt ook in Nederland uit. Programmamaker Cor Weeda verzorgt het radioprogramma ”De Bijbel door”. In vijf jaar tijd laat hij luisteraars kennismaken met de Bijbel. Het programma wordt ook in tal van landen en in meer dan honderd talen uitgezonden. Voor januari volgend jaar staat de duizendste uitzending gepland.
Programmamaker Odin van Woerdekom nam donderdag tijdens de open dag met acht kinderen een hoorspel op. Acht stemmen vertelden een verhaal over mensen in India. Iemand luisterde in het land naar een uitzending van TWR en leerde daardoor God kennen. Deze man werd door het hele dorp verstoten. Later kwamen veel mensen uit het dorp tot inkeer en kon de verstotene weer terugkeren. Velen zijn ook in God gaan geloven. Van Woerdekom monteerde de opname van het hoorspel, dat de kinderen vervolgens meekregen.