Analyse: Dure euro lastig voor internationale bedrijven
AMSTERDAM. De waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is de laatste weken flink opgelopen. De Europese eenheidsmunt noteert voor het eerst in bijna twee jaar boven de 1,38. Dat pakt nadelig uit voor internationale bedrijven in de eurolanden.
De koers schommelde vrijdagmorgen rond het slot van donderdagmiddag. Dat bedroeg 1,3809, tegen 1,3777 een dag eerder. Tussentijds was er sprake van een piek van 1,3822. Die stand werd voor het laatst op 9 november 2011 overtroffen.
De euro is in trek dankzij de eerste tekenen van een economische opleving in Europa. Maar meer nog houdt de huidige ontwikkeling verband met een wegzakkende dollar. Dat heeft op zijn beurt te maken met het vooruitzicht dat er vooralsnog geen wijziging komt in de stimuleringsaanpak van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken. In mei gaf voorzitter Ben Bernanke aan dat hij de maandelijkse opkoop van obligaties, bedoeld om het herstel in de VS te bevorderen, zou gaan afbouwen. In reactie daarop daalde de euro tot onder de 1,30 dollar. Half september besloten de bestuurders in Washington echter toch te wachten met de verkrapping van het geldbeleid.
In de eerste weken van oktober volgde de sluiting van de Amerikaanse overheid, de zogenoemde ”shutdown”. Die heeft de groei waarschijnlijk nadelig beïnvloed. Recente cijfers over de arbeidsmarkt vielen dan ook tegen. Al met al is nu de verwachting dat de monetaire steunoperatie pas in 2014 geleidelijk zal worden ingeperkt. Daardoor blijft er voorlopig een overvloed aan dollars op de financiële markten, en dat zet de koers onder druk.
De euro heeft ook in vergelijking met een brede groep andere valuta aan kracht gewonnen. Zo stond hij tegenover de Braziliaanse reaal en de Indiase roepie vorig kwartaal ruim 16 procent boven het niveau van een jaar terug. De Japanse yen was gerekend in euro’s zelfs een kwart goedkoper dan twaalf maanden eerder.
Deze situatie is ongunstig voor de resultaten van Europese concerns, omdat de winst die zij elders behalen, omgewisseld minder euro’s oplevert dan voorheen. Bovendien maakt de harde euro hun producten duurder en dat remt de export.
In de afgelopen dagen wezen multinationals als Philips, Unilever, Heineken en AkzoNobel op de nadelen van de actuele omstandigheden in de sfeer van de wisselkoersen. Unilever zag zijn omzet krimpen, terwijl Heineken met een winstwaarschuwing kwam. Ook spelers in de rest van de eurozone schreven tegenvallers toe aan de schommelingen op de valutamarkt. Unilever omschreef de gelijktijdige forse daling van een grote groep munten gisteren als een „schok voor de wereldeconomie.”
De euro is ondanks de stijging in de afgelopen weken overigens nog ver verwijderd van de hoogste stand ooit tot dusver. Die was aan de orde op 15 juli 2008. Op dat moment bedroeg de ruilverhouding 1,6038 dollar. Het laagste punt werd dertien jaar geleden genoteerd. Eind oktober 2000 zakte de euro tot 0,8230.