Kunstwerken Anton Heyboer blijken vals
AMSTERDAM (ANP). De ongeveer 180 etsen van Anton Heyboer (1924-2005) die het Openbaar Ministerie in beslag heeft laten nemen, zijn vals. Dat heeft het OM in Amsterdam donderdag bekendgemaakt.
Het OM heeft de werken laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Universiteit van Amsterdam. Volgens de wetenschappers zijn de werken „hoogstwaarschijnlijk” niet van de kunstenaar zelf. Daarnaast heeft het OM nog verklaringen van getuigen die stellen dat de werken vals zijn, aldus een woordvoerder van het OM.
Het OM begon het onderzoek nadat vier mensen, onder wie een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer, in 2011 en 2012 aangifte hadden gedaan. Bij een doorzoeking in een kunstwinkel in Amsterdam zijn de werken vorig jaar in beslag genomen. De etsen zouden volgens de eigenaren deel uitmaken van de zogenoemde Santencollectie en afkomstig zijn uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen. Heyboer was met Santen in de jaren 50 bevriend geweest.
De aangevers hebben de echtheid van de etsen altijd betwist en lijken daarin gelijk te hebben gekregen, aldus het OM.
Het strafrechtelijk onderzoek naar de vervalste werken is nog niet afgerond. Dat onderzoek moet uitwijzen wie waarvoor strafrechtelijk verantwoordelijk kan worden gehouden. Justitie moet nog een beslissing nemen over eventuele vervolging.
Het gaat om werk dat Heyboer in de jaren 50 in Haarlem zou hebben gemaakt. Er bestaat al lange tijd onenigheid over de kwestie. Een tentoonstelling in het museum Het Nijenhuis in het plaatsje Heino ging vorig jaar om die reden niet door. Het museum wilde een vraagteken plaatsen achter de titel van de expositie ‘Anton Heyboer - The missing years’. Maar de eigenaren wilden dat niet en trokken zich terug.