Utrechtse Pniëlkerk naar Chinese gemeente
De protestantse gemeente Utrecht heeft de Pniëlkerk in de wijk Oog in Al verkocht aan de Christelijke Chinese Gemeente in Nederland (CCGN). De overeenkomst is deze maand getekend, aldus Frans Ritmeester, directeur van het kerkelijk bureau van de protestantse gemeente. Medio maart is de kerk van de Chinese gemeente.
De protestantse wijkgemeente Utrecht-West, die er op dit moment kerkt, verhuist naar gebouw De Wijkplaats in de naastgelegen wijk Lombok. „Dit is de voormalige Vredeskerk. Al tien jaar worden hier geen kerkdiensten gehouden. Het gebouw fungeert als diaconaal centrum in de wijk. Doordeweeks zijn hier activiteiten zoals eetgroepen, voedselbank en kledingbeurs.”
De Pniëlkerk, met zo’n 500 zitplaatsen, is te groot geworden voor de kerkgemeenschap. „Er komen minder mensen in kerk, gemiddeld zo’n 100 tot 125. Dat zie je ook terug in de inkomsten. Uiteindelijk werd het jasje gewoon te groot. Gelukkig heeft de gemeenschap voldoende body om op een andere plek verder te kunnen.”
De gemeente is „heel blij” dat de Pniëlkerk wordt overgedragen aan de Chinese gemeente. „Zij huurde De Wijkplaats op zondagochtend voor haar wekelijkse viering. Wij vertelden dat we de huur moesten opzeggen, omdat we er zelf willen gaan kerken. We hadden alternatieven voor de Chinese gemeente om elders te huren, maar ze vroeg: Is er niet een kerk te koop? Daarvoor bleek ze al jaren aan het sparen te zijn.” Beide gemeenten werden het eens over de Pniëlkerk. Voor het kerkgebouw is een „nette prijs” overeengekomen, aldus Ritmeester, die het bedrag niet wil noemen. „Het is mooi dat het gebouw nu als kerk gebruikt blijft worden.” De protestantse gemeente houdt tien kerkgebouwen over, waarvan er enkele worden verhuurd aan migrantenkerken.