Orthodoxe anglicanen vrezen secularisme
NAIROBI. De grootste zorg van de 1352 conservatieve anglicaanse geestelijken die deze week samenkomen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is dat de Anglicaanse Kerk haar boodschap aanpast aan de omringende cultuur. Ze dringen daarom aan op een sterke, Bijbels gefundeerde theologie.
Onder anderen 39 aartsbisschoppen en 300 bisschoppen bezoeken deze week de Global Anglican Future Conference (Gafcon), om te praten over ontwikkelingen in de wereldwijde anglicaanse gemeenschap.
De eerste editie van deze conferentie had plaats in 2008, op het moment dat er in de kerk felle discussies werden gevoerd over de mogelijke wijding van vrouwelijke en homoseksuele bisschoppen.
De kern van de crisis, stelden de orthodoxe geestelijken toen, is niet homoseksualiteit, maar het gezag van de Schrift. Tijdens deze bijeenkomst verenigden zij zich in de Global Fellowship of Confessing Anglicans. Vorig jaar confereerden de orthdoxe anglicanen in Londen.
De voorzitter van Gafcon 2013, de aartsbisschop van Kenia, gaf maandag tegenover journalisten aan dat de crisis in de anglicaanse gemeenschap achter hen ligt en dat er van aansturen op een breuk geen sprake is.
„We zijn verder gegaan”, zei Eliud Wabukala. „Al zijn de factoren waardoor de crisis ontstond, nog steeds aanwezig.”
Organisatoren van de conferentie zijn de (aarts)bisschoppen van Sudan, Zuid-Amerika, Congo, Nigeria, Kenia en de Anglicaanse Kerk van Noord-Amerika.
De 1352 aanwezigen zijn afkomstig uit 38 landen. Ook de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, bracht begin deze week een bezoek aan Gafcon.
Eliud Wabukala omschreef in zijn openingstoespraak de uitdaging waarvoor de Anglicaanse Kerk staat. „De landen die ooit de geestelijke krachtpatsers van de wereldwijde zending waren, zijn diep geseculariseerd en staan zelfs vijandig tegenover het christelijke geloof.
De kerken in deze landen zijn vaak sterk beïnvloed door de samenleving waarin ze geplaatst zijn. Ik ben me ervan bewust dat sommigen hier beheerst worden door de dreiging die uitgaat van het islamitisch extremisme –hier in Kenia worden we pijnlijk aan de gevolgen van dat extremisme herinnerd– maar wat werkelijk aan de fundamenten van de anglicaanse gemeenschap knaagt, is het verraderlijke proces waarbij zwakke kerken geleidelijk in de greep komen van de hen omringende cultuur.”
De Gafcon, die maandag begon, duurt nog tot en met zaterdag.