Tunnel De Klomp levert al 1,4 miljoen euro aan boetes op
DE KLOMP. De tunnel onder rijksweg A12 tussen De Klomp en Veenendaal blijft een bonnenmagneet. Ruim 15.000 bestuurders van auto’s en motoren die het doorrijverbod negeerden, moeten samen ruim 1,4 miljoen euro aan boetes betalen.
Wekelijks gaan er nog zo’n 600 automobilisten en motorrijders door de tunnel, ook al staan er meerdere waarschuwingsborden langs de weg, is de rijbaan bij de tunnel versmald en is aan weerszijden van de onderdoorgang op het wegdek een groot verbodsbord geverfd. Doorrijden wordt beboet met 90 euro.
De gemeente Ede neemt ten einde raad deskundigen van de Radboud Universiteit in Nijmegen in de arm, die haar moeten adviseren welke maatregelen ze nog meer kan nemen om het aantal boetes te beperken. Woordvoerder Wilma van Wensem van gemeente Ede: „De deskundigen weten meer van de psychologie van de weggebruiker. Overtreders verwijzen nogal eens naar hun navigatiesysteem, dat aangaf dat ze die tunnel door moesten. Ze zagen het verbodsbord wel, maar wisten geen andere route. Mogelijk kunnen de deskundigen aangeven hoe we daar beter op kunnen inspelen.”
De tunnel is afgesloten om het doorgaande verkeer uit De Klomp te weren. Dat kan gebruikmaken van een eind vorig jaar geopende rondweg. De tunnel is wel open voor langzaam verkeer, de lijnbus, hulpdiensten, landbouwvoertuigen en brommobielen. Van Wensem: „In De Klomp is het na het afsluiten van de tunnel voor auto’s en motoren een stuk rustiger geworden. Inwoners zijn daar blij mee. Ze hebben in het verleden voortdurend de gemeente gevraagd wat te doen aan de overlast van de auto’s in hun dorp. Er reed veel doorgaand verkeer door De Klomp.”
Sinds maart zijn er ruim 20.000 overtredingen van het doorrijverbod geconstateerd. De eerste 5000 weggebruikers die zijn geflitst, hoefden de bekeuring niet te betalen. Het openbaar ministerie vond dat de eerste maanden nog onvoldoende duidelijk was aangegeven dat er niet meer door de tunnel mocht worden gereden.
De gemeente Ede wordt geen cent wijzer van het boetegeld. Via het Centraal Justitieel Incassobureau vloeit dat rechtstreeks in de staatskas.