„Geduld nodig bij waardedebat”
Er is „geduld en doorzettingsvermogen” nodig om de burgers bewust te maken van het belang van fatsoen in het openbare leven. Dat zei burgemeester W. M. Cornelis van Gouda woensdag tijdens een congres over de tien gouden stadsregels.
De gouden stadsregels, bijeengesprokkeld door burgers zelf, moeten de stad leefbaarder maken. Het project kreeg het afgelopen jaar landelijke bekendheid. Een van de regels in Gouda is: Ruim je afval zelf op. Een andere: Agenten zijn er voor ons allemaal, respect graag.
In Gouda zijn diverse acties rond het thema waarden en normen. Zo halen leerlingen zwerfvuil op en is er een ”bloemetje van de maand” voor een inwoner die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor een veiliger Gouda.
Of de tien gouden stadsregels daadwerkelijk leiden tot meer fatsoen in de stad, valt niet te zeggen, betoogde burgemeester Cornelis woensdag in de St.-Janskerk. „We strooien zaadjes. Het is een zaak van lange adem. We hebben geïnvesteerd in dit project zonder precies zicht te hebben op het resultaat.”
De aandacht voor waarden en normen heeft in Gouda tot uiteenlopende reacties geleid, aldus Cornelis. „De ene burger is blij dat we eindelijk aandacht voor fatsoen hebben. De ander reageert cynisch en zegt dat de gemeente eerst maar eens in eigen huis orde op zaken moet stellen.”
SP-gemeenteraadslid P. J. Licht heeft grote twijfels bij het nut van het Goudse project rond waarden en normen. „Ik vergelijk het met de export van zand vanuit Nederland naar Arabië. Dat is niet nodig. Zo is het ook met de stadsregels. Ieder weldenkend mens weet al dat je je fatsoenlijk moet gedragen.” Volgens Licht kan het geld dat de gemeente aan het project spendeert, beter worden besteed aan het optuigen van buurthuizen.
Wil de overheid de verloedering op straat terugdringen, dan is samenwerking met hulpinstanties en het bedrijfsleven onontbeerlijk, betoogde Khalid Boutachekourt, die de invoering voor stadsetiquette voor het Amsterdamse stadsdeel Osdorp begeleidde. „De politie zal ook met bijvoorbeeld een buurtwinkelier om tafel moeten gaan zitten.”
Van belang is om de doelgroep scherp af te bakenen en het project daarop af te stemmen, aldus Boutachekourt. „Als je veel met allochtone vrouwen te maken hebt, zul je moeten bedenken dat deze vrouwen vaak niet gewend zijn om lang te vergaderen.”
Landelijk zijn tot dusver tenminste 400 projecten rond waarden en normen op touw gezet, meldde Alinda van Bruggen van het Forum voor Democratische Ontwikkeling. Per 1 januari van volgend jaar komt er een website met daarop een database met de initiatieven.