Inter Scaldes beste restaurant van het land
AMSTERDAM (ANP). Het Zeeuwse restaurant Inter Scaldes in Kruiningen is het beste restaurant van ons land. Dat blijkt uit de nieuwste editie van restaurantgids Lekker, zo is maandag bekendgemaakt. Voor het eerst in jaren staat restaurant Oud Sluis van Sergio Herman niet op nummer 1, maar heeft topkok Jannis Brevet het stokje overgenomen.
Het driesterrenrestaurant van Herman sluit binnenkort zijn deuren, waardoor er plek is voor een nieuwe nummer 1. Inter Scaldes heeft twee Michelinsterren en eindigde vorig jaar nog op de tweede plaats. Die positie is nu voor restaurant Boreas van chefkok Nico Boreas in Heeze. Op de derde plek staat De Leest in Vaassen van Jacob-Jan Boerma. Jonnie Boer is met zijn Librije (Zwolle) gezakt van drie naar vier in de jaarlijkse Top 100.
Volgens de restaurantgids is Brevet niet van de „glamour of het rumoerig vertoon, zoals sommigen van zijn collega’s dat deden en doen”. „Jannis is de nuchtere vakman die maar één podium kent: zijn keuken. De gerechten moeten spreken, niet hijzelf.” Inter Scaldes serveert Franse gerechten.
De Lekker 2014 telt dit keer 72 pagina’s meer dan de vorige edities. In de top 10 staan verder De Zwethheul in Schipluiden (5), Da Vinci in Maasbracht (6), FG Restaurant (voorheen Ivy) in Rotterdam (7), De Lindenhof in Giethoorn (8), La Rive in Amsterdam (9) en Pure C in Cadzand (10).