Nederlandse Jolande: We houden met tuinslang bosbrand niet tegen
SYDNEY (ANP). De rook is overal en de zon is maar amper te zien in de Australische miljoenenstad Sydney. Aan de randen van de stad woeden nog altijd circa 60 bosbranden, die een ernstige bedreiging vormen voor de buitenwijken. „Onze tas staat altijd gepakt, we zijn er altijd op voorbereid dat we ineens moeten vertrekken. De spullen waaraan ik gehecht ben, heb ik naar mijn werk verhuisd, dat ligt middenin een woonwijk”, zegt de Nederlandse Jolande Beemster (47).
Zij woont met haar Australisch-Nederlandse man Paul in Hawkesbury Heights, vlakbij het nationale park Blue Mountains, dat ernstig is getroffen door de bosbranden. „Het bos begint letterlijk in onze achtertuin. Als het vuur komt, is er niets dat het zou stoppen”, stelt Beemster vast. „We verwachten het nu niet direct, maar we houden er wel steeds rekening mee - het kan heel erg snel gaan.”
Bosbranden komen elke zomer voor in Australië en Beemster kende dan ook de risico’s toen ze in Hawkesbury Heights ging wonen. „Je maakt de keuze om hier te gaan wonen omdat het heel erg mooi is, echt een prachtige omgeving. Maar je weet dat er een risico aan verbonden is.”
Beemster en haar man gaan ondanks de bedreiging voor hun woning gewoon dagelijks naar hun werk. „Het leven gaat toch gewoon door, je kunt er niet bij gaan staan met je tuinslang. We moeten soms wel heel ver omrijden, omdat er veel wegen zijn afgesloten.”
Dat de inmiddels volwassen kinderen van het stel in het centrum van Sydney wonen, maakt het voor Beemster gemakkelijker. „Ik hoorde een verhaal over een meisje van 12 of 13 dat alleen thuis was, toen het vuur ineens kwam. Ze kon geen kant meer op. Uiteindelijk is dat huis gespaard gebleven, terwijl allerlei huizen eromheen wel waren afgebrand. De wind was ineens gedraaid of zoiets. Het meisje heeft het overleefd.”
Omdat de rook overal hangt en de temperaturen hoog zijn, is Beemster blij met de airconditioning in haar huis. „’s Nachts liggen we toch met onze oren gespitst. Gelukkig heeft de brandweer een goed waarschuwingssysteem: we krijgen een sms op onze mobiele telefoon en een bericht op het antwoordapparaat als er gevaar dreigt. Dus de telefoon gaat wel loeien als er echt een probleem is.”
Het duurt naar verwachting nog weken voordat de bosbranden zijn geblust. „Er komen nu ook brandweermannen uit andere staten, want ze zijn al een week non-stop aan het werk. Wij houden er ook rekening mee: we laten het water zoveel mogelijk met rust om de waterdruk voor het blussen goed te houden.”