Mogelijk mosterdgas in Ede: vijftig woningen ontruimd
In Ede zijn vrijdagavond 50 woningen ontruimd omdat er mogelijk mosterdgas in een kelderbox van een appartementencomplex is gevonden. De bewoners kunnen terecht in buurthuis De Velder.
Een speciaal team van het ministerie van Defensie maakt zich rond 19.30 uur op om de kelderbox te onderzoeken. Burgemeester Cees van der Knaap geeft leiding aan de hele operatie.
Betrokkenen rond het gebouw aan het Bijsterveld hebben een brief gekregen waarin wordt gesteld dat het mogelijk om mosterdgas gaat. Bewoners wordt ook geadviseerd om wat spullen voor de nacht mee te nemen. Het buurthuis in de omgeving fungeert als opvangcentrum. De politie heeft de wijk afgezet.
Volgens de brandweer kwam de politie de stoffen op het spoor na een telefoontje van de broer van de eigenaar van het appartement. Die eigenaar is overleden en zou zijn broer in een verzegelde brief hebben gewezen op de stoffen in de kelderbox. Volgens de gemeente was de overleden man een natuurkundige en had hij dus kennis én mogelijk de beschikking over gevaarlijke stoffen.
De brandweerwoordvoerder zei dat het team Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van Defensie onderzoekt om wat voor spullen het precies gaat. Inmiddels is bij de flat een ontsmettingsstraat ingericht, met douches. Dat is voor het geval de onderzoekers in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Mosterdgas is een uiterst gevaarlijk chemisch wapen, een gifgas.
Mosterdgas komt zowel in vloeibare als gasvorm voor. Komt het als vloeistof op de huid, dan ontstaan blaren. Op de ogen heeft het een verwoestend effect. In gasvorm is het een dikke plakkerige en gele gaswolk die op kleding blijft plakken en brandwonden veroorzaakt. Het ruikt naar mosterd of knoflook.
Bij inademing is het goedje desastreus voor de longen. Er ontstaan blaren in de longen waardoor verstikking optreedt.
In buurthuis De Velder liep het begin van de avond aardig vol. De mensen die worden opgevangen krijgen er iets te eten en te drinken, maar ook informatie. Ze kunnen er niet blijven slapen, dus moeten ze op zoek naar een logeeradres. De gemeente helpt daarbij.