Geen deelprivatisering TenneT en Gasunie
DEN HAAG (ANP). De staatsbedrijven TenneT en Gasunie blijven volledig in handen van de Staat. Ze worden niet gedeeltelijk geprivatiseerd. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.
Hij haalt ook de teugels strakker aan bij de staatsbedrijven. Zo eist hij een grotere rol op bij de benoeming van nieuwe bestuurders en moeten investeringen vanaf een veel lager bedrag voor goedkeuring aan hem worden voorgelegd. „Er is de afgelopen tijd een paar keer iets misgegaan en er zijn miljarden verspild van maatschappelijk vermogen. Die bedrijven zijn van ons allemaal”, aldus Dijsselbloem.
Netwerkbeheerder TenneT en de Gasunie zijn nu volledig in handen van de Staat. Het kabinet bevestigt met het besluit „het belang van het in publieke handen zijn van onze gas- en elektriciteitsnetten”.
Vooral voor TenneT is dit van belang, want het bedrijf moet de komende 10 jaar rond de 13 miljard euro in Nederland en Duitsland investeren en heeft daarvoor flink geld nodig. Voor de investeringen in Duitsland moet TenneT op zoek naar private investeerders, zei Dijsselbloem vrijdag na de ministerraad.
TenneT is volgens een woordvoerder al met een aantal geïnteresseerde investeerders in gesprek voor toekomstige investeringen in Duitsland. „Het huidige investeringsportfolio (circa 8 miljard de komende 10 jaar) voor Duitsland is al gefinancierd.”
Het kabinet is eventueel bereid om geld in Tennet - of andere staatsbedrijven - te steken als dat nodig is voor cruciale investeringen. Dijsselbloem onderzoekt ook of het mogelijk is om strategische samenwerking aan te gaan met andere Europese netwerkbeheerders. België heeft daarvoor al belangstelling getoond.
Gasunie is blij dat er nu helderheid is over wat het kabinet voor ogen heeft: geen deelprivatisering, maar wel mogelijke samenwerking met buitenlandse netbeheer-partners. „Dit kan een belangrijke stap zijn en past in onze strategie om ons via samenwerkingsverbanden zo sterk mogelijk te positioneren op de internationale aanvoerroutes van gas”, aldus een woordvoerder.
Dijsselbloem wil het aandeel in Schiphol (70 procent), NS (100 procent) of het Havenbedrijf Rotterdam (29 procent) zo houden. Hij wil wel, zoals al eerder bekendgemaakt, op een geschikt moment af van ABN Amro, ASR en SNS Reaal. Het kabinet kondigde eerder ook al aan de Staatsloterij en Holland Casino te willen verkopen.