Amerika is weer even gered
WASHINGTON. De Verenigde Staten zijn weer even gered. Niet voor lang. Want begin volgend jaar gaat het circus rond het vaststellen van de federale begroting weer opnieuw van start.
Het was woensdag een kwestie van uren. Veel meer tijd dan dat hadden Amerikaanse volksvertegenwoordigers niet om een regelrechte economische ramp af te wenden.
Op het laatste moment ging het parlement akkoord met een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond en financiering van de federale overheid. Eerst de Senaat, korte tijd later volgde het Huis van Afgevaardigden.
Zo’n 800.000 Amerikaanse ambtenaren kunnen nu weer aan het werk. Maar belangrijker nog: het woensdag gesloten akkoord behoedt de VS –en daarmee de rest van de wereld– voor een nieuwe economische crisis.
Het uitblijven van een akkoord tussen Republikeinen en Democraten had immers tot desastreuze gevolgen kunnen leiden. De kredietwaardigheid van Amerika stond op het spel. Als er geen overeenkomst was gekomen, zou de federale overheid moeilijker aan geld kunnen komen en zou de rente op leningen fors zijn opgelopen, met alle wereldwijde gevolgen van dien.
De deal van woensdag betekent een gevoelige nederlaag voor de Republikeinen. Zij lieten het er tot het laatste moment op aankomen door goedkeuring van de federale begroting te weigeren. Inzet was de financiering van ”Obamacare”, de omstreden verplichte ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen. Maar indirect speelde het diepgewortelde verzet tegen grotere overheidsbemoeienis de hoofdrol.
Daarom is het ternauwernood tot stand gekomen akkoord slechts een kwestie van uitstel. Letterlijk, omdat Democraten en Republikeinen woensdag afspraken dat de federale overheid tot 15 januari weer wordt gefinancierd en dat het Amerikaanse schuldenplafond tot 7 februari wordt verhoogd.
Meer principieel wordt de discussie over de rol van de Amerikaanse regering weer een paar maanden vooruitgeschoven. De Republikeinen pleiten traditiegetrouw voor een terugtredende overheid. Zij waren nu bereid om een sluiting van de federale overheid en een nieuwe economische crisis te riskeren om hun politieke gelijk te halen.
De vraag is hoe ver de partijen begin volgend jaar zullen gaan. Het einde van het circus is dus nog niet in zicht.