Binnenland

Veertien jaar cel voor dodelijke schietpartij Zwolle

De 32–jarige A.K. uit Zwolle is woensdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van zijn 30–jarige plaatsgenoot Serdal Nerkis eind januari in het centrum van Zwolle. Het Openbaar Ministerie had tegen de man tien jaar geëist.

ANP
19 November 2003 14:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

De rechtbank kwam tot een hogere straf, omdat zij moord bewezen acht. Officier van justitie M. Kappeyne van de Coppello oordeelde twee weken geleden dat er geen sprake was van voorbedachten rade en ging daarom uit van doodslag. Volgens de rechtbank heeft K. Nerkis echter „weloverwogen van het leven beroofd, terwijl meerdere mensen getuige zijn geweest." De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat dit gebeurde in het uitgaanscentrum van Zwolle en op een tijdstip dat nog veel mensen op straat waren.

De schietpartij kwam voort uit een langslepende ruzie in het drugscircuit. Nerkis wilde geld van K. naar aanleiding van een schietpartij in het Rotterdamse café Candlelight in 1995. K. werd in hoger beroep vrijgesproken en kreeg een schadevergoeding van bijna 45.000 euro. Het slachtoffer wilde daar een deel van, omdat hij bij de schietpartij door een kogel van K. was getroffen.

Om zijn eisen kracht bij te zetten bedreigde Nerkis K. geruime tijd. Nadat hij 29 januari in een Zwolse coffeeshop de jongere broer van K. had bedreigd, is de verdachte ’s avonds in bezit van een vuurwapen vanaf het huis van zijn vriendin in Kampen naar Zwolle gereden.

Naar eigen zeggen wilde hij met Nerkis praten. Tussen de geparkeerde auto’s op de Nieuwe Markt in Zwolle escaleerde de ruzie en is het slachtoffer met meerdere kogels dodelijk in zijn buik en rug getroffen.

Advocaat P. Doedens probeerde tijdens de zitting nog strafvermindering uit het vuur te slepen op basis van ’psychische overmacht’. Zijn cliënt zou hebben geschoten omdat hij onder grote druk van het slachtoffer stond. Kappeyne van de Coppello stelde tijdens de zitting dat de raadsman de bedreigingen zwaar overdreef. Ook is volgens de rechtbank geen sprake van psychische overmacht.

Naast de celstraf moet K. de nabestaanden een schadevergoeding betalen van ruim 1600 euro. De verdachte moet op een later tijdstip nog terechtstaan voor de export van negen kilo heroïne naar Groot–Brittannië in 2002.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer