Spel met de tijd
Titel:
”De raadselridder”
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Hillen, Amsterdam, 2003
ISBN 90 76766 69 X
Pagina’s: 96
Prijs: € 11,95. Welke kanttekeningen je bij Bette Westera’s ”De raadselridder” ook plaatst, zij schreef een boek dat kinderen met rode oortjes tot het eind uitlezen. Met het thema ”Diep in het bos” van de Kinderboekenweek voor ogen, liet zij de middeleeuwse ridder Ganzerik verliefd worden op het moderne meisje Janna.
Bette Westera, die al veel prentenboeken gemaakt heeft waarvan een aantal op prachtig rijm, greep het thema van de Kinderboekenweek aan om een spel met de tijd te spelen. In ”De raadselridder”, geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar, laat zij de middeleeuwse ridder Ganzerik verliefd worden op Janna en in de moderne tijd terechtkomen. Hij bewoont een kasteel in het bos met zijn stokoude moeder, die weigert dood te gaan als zij een van de raadsels die Ganzerik dagelijks opgeeft, niet heeft opgelost. Daarom blijft de raadselridder zoeken naar nieuwe orakels. Hier ligt voor christelijke lezers al een flink struikelblok.
De moeder verzoekt Ganzerik, die een lange onderbroek draagt, een parelgrijze rijbroek en een blauwfluwelen jas met de mot erin, op zoek te gaan naar een vrouw. Hij komt Janna tegen, die in een duur, tegen inbraak beveiligd huis aan de rand van het bos woont dat van alle gemakken is voorzien. Doordat Ganzerik zijn paard Parel kwijtraakt en Janna dol op paardrijden is, komen ze elkaar via allerlei nachtelijke avonturen tegen.
Helaas, Ganzerik is veel ouder dan Janna. Voor Ganzerik heeft de tijd stilgestaan, maar bij Janna gaat de tijd snel, dus met kinderlogica geredeneerd haalt ze hem eens in, dan kunnen ze later trouwen.
Janna geeft Ganzeriks moeder een onoplosbaar raadsel: Het hangt aan de muur en het tikt. Aangezien men in de Middeleeuwen geen klokken had, blijft Ganzeriks moeder in het verhaal springlevend.
”De raadselridder” is spannend en humoristisch. Fictie en werkelijkheid zijn op een sterke manier door elkaar geweven, ook al kun je het vanuit christelijk oogpunt niet kritiekloos lezen.