Buitenland

Haarscheurtje in Belgische kabinet

Het afgelopen zomer geïnstalleerde Belgische kabinet heeft de eerste averij opgelopen.

ANP
19 November 2003 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

De paarse coalitie-Verhofstadt II is fors verdeeld over het stemrecht voor migranten bij raadsverkiezingen. De Vlaamse liberalen van Verhofstadt zijn daar fel op tegen. De andere coalitiepartijen stemden dinsdagavond in de senaatscommissie binnenlandse zaken wel voor het beperkte migrantenstemrecht.

De rechtervleugel van Verhofstadts VLD, die vooral in de Senaat is vertegenwoordigd, is onder druk van het extreem rechtse Vlaams Blok tegen op het migrantenstemrecht. De rechtse VLD’ers probeerden vorige week een stemming in de Senaatscommissie tegen te houden door in een bijna hilarische zitting langdurige redevoeringen te houden over totaal andere onderwerpen. Toch kwam de stemming er dinsdagavond laat door.

VLD-senator Coveliers stelt dat er geen sprake is van een regeringscrisis. „Maar deze stemming heeft zeer diepe wonden geslagen.” Zijn partijgenote Leduc zegt dat de socialisten en Waalse liberalen de Vlamingen het migrantenstemrecht „op een vreselijke wijze door de strot duwen.” „We leven niet meer in een vrij land, maar onder een communistisch regime.”

Beide liberalen zeggen „alle mogelijke middelen” te zullen aanwenden om de stemming door de voltallige Senaat en later de Kamer te zullen tegenhouden. Coveliers heeft inmiddels anonieme doodsbedreigingen ontvangen na zijn optreden vorige week in de senaatscommissie. „Gij gaat Kerst niet halen”, stond in een brief die hij deze week ontving.

De Vlaamse socialistische fractieleider in de Senaat Vanlerberghe is ernstig teleurgesteld over de opstelling van de VLD. Zij neemt het de partij kwalijk dat zij alleen stemrecht wil geven aan snel genaturaliseerde migranten. Ook verwijt Vanlerberghe de VLD samen met de christen-democraten met het Vlaams Blok mee te hebben gestemd.

In totaal zouden 70.000 migranten mogen deelnemen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen in 2006. In Vlaanderen maken migranten een kleine 2 procent uit van het totale electoraat. Ook in grote steden als Antwerpen zouden zij nauwelijks voor verschuivingen kunnen zorgen.

Het voorstel gaat overigens niet verder dan alleen het passief kiesrecht. Migranten kunnen zelf niet verkiesbaar zijn. Bovendien moeten alle nieuwe kiezers zich speciaal laten inschrijven, minstens vijf jaar in België wonen en een verklaring ondertekenen waarin zij trouw aan de Belgische grondwet zweren.

Woordvoerder Chakkar van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen in België is teleurgesteld over het voorstel. „Dit legt veel te veel beperkingen op.” Hij verwacht dat maar weinig migranten zich voor de verkiezingen van 2006 zullen aanmelden. Burgers uit andere EU-landen hebben op grond van Europese regels al langer stemrecht voor raadsverkiezingen in België.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer