VN-organisatie sluit Afghaanse kampen
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft dinsdag besloten vluchtelingenkampen in het zuiden en oosten van Afghanistan te sluiten en is begonnen haar buitenlandse medewerkers uit die gebieden terug te trekken.
Filippo Grandi, het hoofd van de UNHCR-missie in Afghanistan, zei dat het „pijnlijke” besluit is genomen na een reeks aanvallen op buitenlandse hulpverleners in het gebied en na de moord op een Franse UNHCR-medewerkster. De UNHCR had haar medewerkers maandag al verboden in Afghanistan over de weg te reizen.
De vluchtelingencentra die gesloten worden liggen in de provincies Nangarhar, Paktia, Khost en Kandahar. Tienduizenden vluchtelingen zijn door de maatregelen gedupeerd. Grandi zei dat de terugtrekking tijdelijk is. Over twee weken wordt bekeken of de situatie veilig genoeg is om de medewerkers terug te laten keren.
Ook andere internationale hulporganisaties beraden zich over de veiligheidssituatie in het zuiden van Afghanistan. Buitenlandse hulpverleners en Afghanen die met hen samenwerken zijn regelmatig doelwit van Taliban- en al-Qaida-strijders.
Een woordvoerder van de Taliban, mullah Akim Latifi, ontkende dinsdag in een satelliettelefoongesprek dat de Taliban betrokken zijn bij de moord op de Française Bettina Goislard. „Wij hebben er geen belang bij om hulpverleners te vermoorden. Wij willen hen alleen ontvoeren om te onderhandelen over de vrijlating van onze gevangen kameraden.” Latifi gaf toe dat de Taliban voor dat doel een Turkse ingenieur gijzelen, Hasan Onal, die 30 oktober in Ghazni werd ontvoerd.
Filippo Grandi deed een beroep op de internationale gemeenschap om de veiligheid in Afghanistan te verbeteren. Een door de NAVO geleide vredesmacht, ISAF, mag nu ook buiten Kabul opereren, maar tot dusver heeft alleen Duitsland troepen beschikbaar gesteld om elders in Afghanistan gestationeerd te worden. „Als de wederopbouw van het land moet doorgaan, moeten regeringen serieuzer overwegen Afghanistan te helpen veiligheid en stabiliteit te bewerkstelligen”, zei Grandi.
Sinds de val van het Taliban-regime eind 2001 zijn 2,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen naar hun land teruggekeerd, naast 500.000 mensen die in Afghanistan zelf ontheemd zijn geraakt.
Overigens meldde de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking Novib dinsdag dat de meeste Afghanen zich weer veilig voelen in eigen land. Novib haalde die informatie uit de eerste enquête die ooit onder gewone Afghanen is gehouden. Bijna 1500 Afghaanse vrouwen en mannen in acht steden en plattelandsgebieden zijn tussen april en juni ondervraagd.
De enquête werd uitgevoerd in opdracht van de internationale organisatie waarbij Novib is aangesloten, Oxfam, en andere buitenlandse en internationale organisaties. De Afghaanse bevolking is ook optimistisch over haar toekomst, concluderen de onderzoekers. De Afghanen hopen wel dat de milities in het land worden ontwapend. Ook hopen zij op een betrouwbare politiemacht, om toe te zien op naleving van de wetten.