Onwetend over genetisch gemodificeerd voedsel
DELFT (ANP). „Ik koop bewust geen genetisch gemodificeerd voedsel”, zegt ongeveer 30 procent van de Nederlandse consumenten. Maar als er daarna wordt doorgevraagd, blijkt een op de vier uit die groep tóch dit voedsel te kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. „En die mensen blijven dat product toch kopen, ook als ze weten dat het genetisch gemodificeerd is”, zegt onderzoekster Patricia Osseweijer.
„Veel mensen staan negatief tegenover genetisch gemodificeerd voedsel”, zegt Osseweijer. „Dat is deels onwetendheid: mensen weten niet precies wat het wil zeggen als voedsel genetisch aangepast is. Maar er is ook een groep die niet wil dat er met hun eten ‘geknoeid’ is.”
Een panel van een kleine 1500 mensen in Nederland werd voor het onderzoek ondervraagd over genetisch gemodificeerd voedsel. Van de totale groep consumenten die deze producten hadden gekocht, dacht bijna de helft dat zij dat niet had gedaan. 20 procent van hen dacht van wel en 30 procent wist het niet. „Als we aan mensen vragen waar ze op letten als ze etiketten lezen, blijkt dat ze vooral kijken naar de houdbaarheidsdatum en het aantal calorieën en of er producten in zitten waar ze allergisch voor zijn. Genetische modificatie blijkt nauwelijks een rol te spelen”, zegt de onderzoekster.
Volgens Europese wetgeving moet er op het etiket staan of eten genetisch gemodificeerd is. In Nederland lagen er ten tijde van het onderzoek ongeveer 18 verschillende producten in de schappen waarbij dat het geval was. „Het gaat vooral om slaolies, zoutjes en margarines”, zegt Osseweijer. In de Verenigde Staten gaat het om veel meer producten. „Daar hoeft het niet op de etiketten te staan.”