Meer mensen registreren zich als orgaandonor
AMSTERDAM (ANP). Steeds meer mensen laten zich registreren als orgaandonor. Momenteel hebben zo’n 3,5 miljoen mensen vastgelegd dat hun organen na hun dood mogen worden gebruikt voor een levensreddende transplantatie. Sinds het begin van de Ja of Nee campagne die de overheid in 2009 lanceerde, steeg het aantal mensen dat toestemming gaf met ruim 10 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.
Toch is er nog steeds een nijpend tekort aan donororganen. Volgens oud-hoogleraar orgaantransplantatie en -donatie aan het Radboud UMC in Nijmegen, Andries Hoitsma, heeft de huidige groei van het aantal donoren momenteel weinig effect op het aantal transplantaties dat daadwerkelijk plaatsvindt. „De omstandigheden waarin mensen een orgaan kunnen afstaan zijn erg specifiek”. Volgens de transplantatiestichting kan slechts 1 op de 10.000 ja-zeggers daadwerkelijk na overlijden afstaan.
Volgens de hoogleraar is in Nederland niks anders te doen dan campagne te voeren. Anders dan in België, waar inwoners automatisch donor zijn tenzij ze nadrukkelijk aangeven dat niet te willen, moeten Nederlanders zelf actie ondernemen om hun organen te kunnen afstaan. Een grootschalige actie als de Donorweek, die maandag van start gaat, is daarom heel belangrijk, vindt hij. „Het kan mensen net dat duwtje in de rug geven.” Veel mensen willen best hun organen afstaan, maar dat het merendeel zich niet laat registreren is wat hem betreft te wijten aan laksheid. Ook confronteert nadenken over donorschap met het levenseinde. „Mensen denken niet graag na over hun eigen dood”, aldus Hoitsma.
Maandag gaat voor de vierde keer de Donorweek van start. Op de eerste dag van de actieweek voeren bekende Nederlanders live actie via Youtube. Zij proberen met onder meer videoboodschappen mensen over te halen zich te laten registreren als donor. De rest van de week vinden door heel Nederland acties plaats. Zo zetten veel gemeenten en ziekenhuizen zich in voor het werven van donoren.