Gemengde reacties op akkoord; CDA en GroenLinks willen doorrekening
DEN HAAG. CDA en GroenLinks willen een doorrekening van het begrotingsakkoord door het Centraal Planbureau (CPB) voorafgaand aan de Algemene Financiële Beschouwingen volgende week in de Tweede Kamer.
De doorrekening moet inzicht bieden in de gevolgen van het akkoord voor koopkracht en werkgelegenheid, aldus Eddy van Hijum (CDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) zaterdag. Volgens hen is een doorrekening op zijn plaats omdat door het akkoord afspraken uit het regeerakkoord worden gewijzigd.
In het akkoord tussen kabinet en D66, SGP en ChristenUnie staat dat de „ambitie” van het akkoord is dat de werkgelegenheid stijgt met 50.000 banen. CDA en GroenLinks willen weten hoe hard de afspraken zijn.
De Algemene Financiële Beschouwingen zijn door de onderhandelingen over de begroting van 2014 al twee keer uitgesteld. Het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet staat nu gepland voor woensdag en donderdag.
CDA en GroenLinks hebben beide ook enige tijd met het kabinet onderhandeld over de begroting. Het CDA stapte op 3 oktober uit het overleg omdat het kabinet te weinig zou bieden op het gebied van werkgelegenheid en lastenverlichting. GroenLinks haakte woensdag af onder meer omdat ze tegen de bezuiniging van 6 miljard is.
Gemengde reacties
De Vereniging van zelfstandigen zonder personeel (VZZP) laat in reactie op het akkoord weten: „Eindelijk zijn zzp’ers uit de gevarenzone waarin ze door het kabinet waren gemanoeuvreerd. De droge opsomming in de budgettaire afspraken zoals het structureel terugdraaien van de versobering zelfstandigenaftrek en - voor 2014 - het handhaven van het verlaagd btw-tarief, zijn de opstekers die veel zelfstandigen zonder personeel meer dan nodig hebben.”
De RAI Vereniging: „Het broze herstel dat wij recent nog voorspelden en wat uitging van een licht herstel van het consumentenvertrouwen krijgt door deze maatregelen een enorme klap en dat heeft direct gevolgen voor de te verkopen aantallen auto’s. Het draaien aan de CO2 knop maakt ook kleinere auto’s fors duurder en heeft een zwaar negatief effect op de verdiencapaciteit van de autobranche. De overheid toont zich weer eens een onbetrouwbare partner daar waar het de autobranche aangaat. Automobilisten zijn gebaat bij een helder middellange termijn perspectief waar het de kosten van hun mobiliteit betreft. Dit soort korte termijn aanpassingen om geld op te halen passen daar niet in.”
Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland: „Het lage btw-tarief voor renovatie wordt verlengd. Daarmee laat de politiek zien dat ze de noodzaak daarvan inziet, voor behoud van werk in de bouwsector. Dat geeft heel veel nieuwe woningeigenaren en corporaties de mogelijkheid om hun woningen te verbouwen, renoveren en vooral energiezuiniger te maken. Dat is prachtig in lijn met het recente Nationaal Energieakkoord. In 2014 krijgt de bouw daardoor niet te maken met een omzetdaling van 40 miljoen euro, maar in plaats daarvan met een omzetstijging van 360 miljoen. Dat levert ook weer 3000 banen op.”
De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) „is blij dat er met dit begrotingsakkoord knopen zijn doorgehakt, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over alle zaken die niet geregeld zijn. Gepensioneerden worden op geen enkele manier beter van dit akkoord. Bovendien gaat de koopkracht er in 2014 wel op vooruit, maar laat de periode 2014 tot 2017 juist een min zien.”
ANBO-directeur Liane den Haan: „Er is niet voldoende geregeld om de koopkracht van minima te verbeteren. Er wordt opnieuw 75 miljoen gesneden in de langdurige zorg. Er is niets geregeld voor oudere werkzoekenden. Er is niets geregeld ten aanzien van de pensioenopbouw. Chronisch zieken krijgen een tegemoetkoming vanaf 2015, maar niemand weet hoe 2014 eruit ziet. We weten allemaal dat het uit de lengte of uit de breedte moet komen, maar de kloof tussen werkenden en gepensioneerden bestaat nog altijd. Daar verandert dit akkoord helemaal niets aan.”