Economie

Veerman wil imago van boer opvijzelen

De inwoners van de Europese Unie (EU) moeten een positiever beeld krijgen van de agrarische sector, vindt minister Veerman van Landbouw. Zijn inspanningen tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU volgend jaar zullen daarom zijn gericht op het tot stand brengen van „sociaal verantwoord landbouwbeleid.”

Redactie politiek
19 November 2003 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

Dat zei de bewindsman dinsdag op zijn boerderij in Goudswaard. Daar presenteerde hij samen met zijn Ierse collega Walsh de plannen van Ierland en Nederland, die volgend jaar allebei een halfjaar voorzitter zijn van de EU.

Veerman zei zich te willen gaan richten op „sociaal verantwoord landbouwbeleid.” De landbouw krijgt volgens de bewindsman steeds meer publieke aandacht. „Mensen willen weten wat boeren doen met hun dieren. Tegelijkertijd is er een groot communicatieprobleem in de EU”, constateert Veerman. „Mensen denken dat boeren geen oog hebben voor bijvoorbeeld het milieu.” Door de overproductie in de landbouw, de milieuproblemen en de voedselcrises van de laatste jaren is de boer ook een soort kop van Jut geworden.

Dat moet veranderen, vindt de bewindsman. Volgens hem is de boer niet iemand die subsidies opstrijkt, het milieu vervuilt of de markt overspoelt, maar een producent van veilig voedsel, die onmisbaar is voor een vitaal platteland en ook actief is in de toeristische sector.

Veerman verwacht dat de Europese Commissie pas in juni volgend jaar met voorstellen komt om het suikerbeleid aan te passen. Definitieve besluiten om de suikerhandel vrijer te maken, zullen daardoor vermoedelijk niet al onder het Nederlands voorzitterschap worden genomen. Tijdens die periode, van juli tot en met november 2004, wil Veerman onder andere werk maken van vereenvoudiging van de regelgeving.

Zijn collega Walsh wil zich in het eerste halfjaar van volgend jaar vooral bezighouden met een soepele integratie van de tien nieuwe lidstaten die op 1 mei 2004 toetreden en met de invoering van de hervormingen van het Europese landbouwbeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer