Economie

Wat heeft een Bengalese arbeider eraan dat duurzame kleding hip is?

Aandacht voor duurzame kleding is al zo’n dertig jaar een trend – het is betrokken en, onaardig gezegd, zelfs hip als je denkt aan degenen die onze jassen en shirts maken, ver weg in duistere fabrieken. Maar wat heeft de arbeider in Bangladesh daaraan? Er vallen doden daar.

12 October 2013 09:03Gewijzigd op 15 November 2020 06:22

Dinsdag ging textielververij Aswad Composite Mills in een buitenwijk van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, in vlammen op. Zeven arbeiders stierven terwijl ze zeker 170 anderen redden, vijftig werknemers raakten gewond.

In april was er de ingestorte fabriek Rana Plaza, waar meer dan 1100 mensen bij omkwamen.

Is er eigenlijk iets veranderd, in de tussentijd? De BBC ontdekte onlangs dat een werkdag in een textielfabriek zomaar 19 uur kan duren voor een arbeider.

„We horen vooral veel beloften”, aldus Sohrab Ali en Toffazzal Hossain, twee Bengalese vakbondsmensen. Ze zien nog steeds levensgrote problemen in de textielsector in Bangladesh.

Die moeilijkheden oplossen kost tijd, zegt Janet Mensink van Solidaridad. „Het is geen kwestie van een brand blussen. De problemen zitten diep verankerd in de manier waarop de sector opereert.” Toch heeft de ramp met Rana Plaza gezorgd voor een akkoord dat er anders nog niet geweest was, stelt ze.


Verder lezen

  • Lees meer in Accent van 12 oktober (”Brand! Alweer”) over de achterkant van de duurzame-kledingtrend.

  • Hoeveel medische en financiële hulp kregen de slachtoffers en overlevenden van de ramp op Rana Plaza? Journalist Jane Deith maakte er een reportage over. Hulp is van verschillende kanten toegezegd, maar „it’s not enough”, concludeert Deith. De tragedie van april maakte geen eind aan een moeilijke situatie, het was het begin van een nieuwe.

  • Gazi Nafis Ahmed fotografeert sinds 2006 textielarbeiders in de kledingfabrieken van Bangladesh. „Mijn motief is weliswaar te laten zien hoe zwaar het werk van de arbeiders is, maar tegelijkertijd ben ik trots op deze bedrijfstak. Er wordt daar wel kwaliteit van wereldklasse geleverd.” Journalist Ab Jansen interviewde Nafis in mei.

  • Lynsey Dubbeld schreef een boek over duurzame kleding. Over tien jaar hebben we een ander type mode, voorspelde zij in februari in een interview.

  • Waar kun je als consument terecht voor duurzame mode? Op www.modevoormorgen.nl en www.talkingdress.nl staan allerlei tips en links.

  • Een jurk of T-shirt legt een lange reis af naar het kledingrek, schreef Christoph Schmidt in oktober in een achtergrondartikel in Trouw (oktober 2012). De kledingketen is complex en ondoorzichtig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer