Dialoog over schuldenlimiet doet beurzen goed
NEW YORK (ANP). Beleggers op de Europese beurzen reageerden donderdag enthousiast op een mogelijk compromis over het Amerikaanse schuldenplafond. Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden reageerden positief op een voorstel om de limiet voor 6 weken te verhogen. Als ze het plan daadwerkelijk aanvaarden, is er een doorbraak in de onderhandelingen die al weken muurvast zitten.
De AEX-index sloot 1,8 procent hoger op 373,91 punten en de Midkap steeg 1,3 procent tot 577,42 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1,5 en 2,2 procent.
President Barack Obama praat donderdagavond (lokale tijd) met Republikeinse leiders om, zonder politieke voorwaarden, tot een tijdelijke verhoging van de limiet te komen. De Amerikaanse overheid ligt al 10 dagen deels plat en over een week wordt de huidige limiet van 16.700 miljard dollar bereikt. Economen waarschuwden de afgelopen dagen dat aandelenmarkten de vernieling in zullen gaan en dat de wereld in een recessie wordt gestort als een akkoord uitblijft.
Vrijwel alle aandelenfondsen boekten winst, met de grootste uitslagen in de financiële sector. ING voerde de Amsterdamse hoofdindex aan met een winst van 4,9 procent, terwijl Unilever (min 0,1 procent) de enige daler was. Branchegenoten van de Nederlandse bank en verzekeraar als Barclays, Commerzbank, Société Générale en Intesa Sanpaolo boekten winsten tussen 2 en 6 procent.
MidKapper Boskalis ging 2,3 procent vooruit. Dochterbedrijf Dockwise heeft opdracht gekregen om het cruiseschip Costa Concordia weg te slepen voor 22 miljoen euro. BinckBank daalde 0,5 procent. De onlinebroker zou mogelijk een miljoenenclaim aan de broek kunnen krijgen van beleggers die zijn gedupeerd door een onlangs gearresteerde beleggingsadviseur.
Het Britse gokbureau Ladbrokes steeg 3 procent, door speculaties over een mogelijk overnamebod op het bedrijf. Het Franse chemieconcern Arkema profiteerde van een adviesverhoging van UBS en won 4,7 procent. Het Duitse defensiebedrijf Rheinmetall kreeg een lagere rating van kredietbeoordelaar Moody’s en leverde 0,9 procent in.
De euro was 1,3532 dollar waard, tegen 1,3517 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag. Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 103,12 dollar per vat. Brent werd 2,2 procent duurder op 111,46 dollar.