Chronologie van het begrotingsberaad
DEN HAAG (ANP). Het kabinet onderhandelt ruim 1,5 week met oppositiepartijen over begroting en bezuinigingen voor volgend jaar. Steun van de oppositie is nodig, omdat VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Een overzicht.
17 september: Het kabinet presenteert zijn begroting voor 2014, inclusief plannen om volgend jaar 6 miljard euro extra te bezuinigen.
23 september: CDA-leider Sybrand Buma wil de bezuinigingen steunen als hij er zelf 2 miljard van mag invullen. Hij eist lastenverlichting, een kleinere overheid en meer werk.
25/26 september: De Kamer debatteert tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met premier Mark Rutte. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) kondigt aan te willen onderhandelen met alle fracties die serieus mee willen praten over alternatieven.
30 september: Het eerste overleg vindt plaats tussen kabinet, oppositie en coalitiepartijen. SP en PVV hebben vooraf laten weten niet mee te doen. Na dit eerste overleg haakt ook de Partij voor de Dieren af.
2 oktober: Het kabinet nodigt D66-leider Alexander Pechtold uit voor overleg. D66 wil het sociaal akkoord openbreken en de WW en het ontslagrecht sneller hervormen.
3 oktober: Het CDA en 50PLUS stappen ontevreden uit het overleg.
4 oktober: De financiële beschouwingen, het jaarlijkse debat over de financiële plannen van het kabinet, worden voor de tweede keer een week uitgesteld.
7 oktober: Het sociaal akkoord staat op de agenda van de onderhandelaars. Pechtold en Van Ojik dreigen beiden met een vertrek als ze hun zin niet krijgen.
8 oktober: De pensioenplannen van het kabinet stuiten in de Eerste Kamer op tegenstand van de oppositie. De ontwikkelingen in de Senaat maken nog maar weer eens duidelijk dat het kabinet daar alleen verder kan met steun van enkele oppositiepartijen.
9 oktober: GroenLinks wil niet meer meepraten. SGP, ChristenUnie en D66 gaan door. Zij kunnen de coalitie helpen aan een minieme meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer. Na nieuw overleg kondigt Dijsselbloem aan niet naar Washington te gaan voor de jaarvergadering van het IMF.
11 oktober: Het kabinet en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP presenteren een akkoord over de begroting van 2014 en aanpassing van het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers.