Dijsselbloem zegt jaarvergadering IMF af om onderhandelingen
DEN HAAG (ANP). Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) blijft in Nederland nu de onderhandelingen over de begroting en bezuinigingen donderdag doorgaan. Dijsselbloem reist niet naar de jaarvergadering van het IMF, die donderdag en vrijdag wordt gehouden in Washington. De onderhandelingen gaan voor. Dat zei Dijsselbloem in de nacht van woensdag op donderdag.
De minister zou bij het IMF niet alleen Nederland, maar ook de eurozone vertegenwoordigen. „Het is jammer voor de internationale verplichtingen, maar die komen daarna weer. Het is echt vervelend, maar het goed afmaken van dit proces in Nederland is nu belangrijker.”
Dijsselbloem zal donderdagmiddag zelf weer onderhandelen met de financieel woordvoerders van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP. Donderdagavond is er dan opnieuw overleg met de fractievoorzitters. Daarbij zijn ook premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aanwezig.
Rutte sprak van een „uiterst ingewikkeld” proces. Volgens de premier liggen er „veel complexe vraagstukken”. Dat Dijsselbloem bij de gesprekken blijft, is volgens Rutte een goede zaak. Voor elk probleem heeft Dijsselbloem twee oplossingen, aldus Rutte.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei na het overleg woensdagavond dat er nog steeds vooruitgang is. „Ik weet niet of het morgen lukt tot een resultaat te komen, maar ik hoop het wel”, zei Zijlstra. PvdA-leider Diederik Samsom denkt dat een akkoord „binnen afzienbare tijd” mogelijk is.
Volgens D66-leider Alexander Pechtold moeten er nog steeds heel veel berekeningen worden gemaakt. „Ik hoop de komende dagen echt vooruitgang te maken.” Kees van der Staaij (SGP) zei dat iedereen aan de onderhandelingstafel overtuigd is van de urgentie. „Het kan altijd misgaan, maar we boeken wel vooruitgang.”
Het kabinet begon vorige week maandag aan de onderhandelingen met oppositiepartijen over de begroting en bezuinigingen van volgend jaar. PVV en SP deden vanaf het begin niet mee. De Partij voor de Dieren, 50PLUS en het CDA zijn onderweg afgehaakt. GroenLinks stapte woensdag uit het overleg.
Het kabinet heeft steun van de oppositie nodig om de eigen plannen door de Eerste Kamer te krijgen. VVD en PvdA hebben daar 30 zetels, een minderheid. Met de oppositiepartijen die nu nog aan tafel zitten - D66, ChristenUnie en SGP - is er een krappe meerderheid van 38 zetels.