Voedingscentrum waarschuwt voor campylobacter
Met de kennis rond voedselvergiftiging door de campylobacter is het droevig gesteld. Tachtig procent van de mensen kent de bacterie niet, terwijl hij samen met salmonella jaarlijks verantwoordelijk is voor meer dan 100.000 voedselinfecties en ongeveer 25 doden. Dat meldde dinsdag de Stichting Voedingscentrum Nederland naar aanleiding van onderzoek door Centerdata van de Universiteit van Tilburg. De stichting noemt de resultaten „zorgwekkend".
Voor het onderzoek werden 1700 mensen ondervraagd. Daarvan bleek nog geen 20 procent te weten wat de campylobacter is. De ernst van de besmetting wordt „ten onrechte" veel lager ingeschat dan een besmetting met salmonella, aldus een woordvoerder.
De helft van de ondervraagden wist niet wat een kruisbesmetting is. Uit het onderzoek blijkt ook dat de term salmonellavrije kip „een vals gevoel van veiligheid geeft". Salmonellavrije kip kan wel degelijk met campylobacter besmet zijn, meldt het Voedingscentrum.
Besmetting met de campylobacter lijdt tot diarree, braken, hoofdpijn, griep, spierziektes en andere symptomen. Vooral jonge kinderen en ouderen met weinig weerstand zijn vatbaar. Besmettingsbronnen zijn rauw pluimvee, maar ook rauwe melk, vis en incidenteel ook oppervlaktewater en groente.
Het Voedingscentrum adviseert om de handen te wassen tijdens en na het klaarmaken van eten en de snijplank en het bestek af te spoelen direct na het bereiden van rauw vlees en pluimvee.