„Baby’s anticiperen al in baarmoeder op aanraking”
Ongeboren baby’s anticiperen reeds in de baarmoeder op aanraking. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteiten van Durham en Lancaster.
Met behulp van vierdimensionale echo’s stelden onderzoekers vast dat oudere foetussen, vanaf zo´n 36 weken, hun mond openden vóórdat ze deze aanraakten. Dat wijst er volgens de wetenschappers op dat deze foetussen –in plaats van dat ze reageren op de aanraking– kunnen ´voorspellen´ dat hun handje hun mond gaat aanraken.
De verhoogde gevoeligheid rond de mond zou erop kunnen duiden dat baby’s in dit stadium van de zwangerschap zich bewuster zijn van de beweging van hun mond, aldus de onderzoekers.
Het onderzoek geeft meer inzicht in het vermogen tot sociale interactie van met name te vroeg geboren baby’s. Ook kan worden vastgesteld of baby’s in staat zijn zichzelf te kalmeren door op hun duim of vingers te zuigen en of ze voorbereid zijn op voeding.
De wetenschappers stelden vast dat foetussen in de vroege stadia van hun ontwikkeling vooral de boven- en zijkant van hun hoofdje aanraken. Naarmate foetussen ouder worden, beginnen ze steeds vaker de lagere, gevoeligere delen van hun gezicht aan te raken.
Het onderzoeksteam denkt dat hun bevindingen een indicatie kunnen geven van een gezonde ontwikkeling.