Politiek

Overleg over begroting gaat dinsdag verder

DEN HAAG (ANP). Ondanks oplopende spanningen tussen D66 en GroenLinks zijn er weer stapjes gezet richting een akkoord over de begroting van volgend jaar. Premier Mark Rutte, ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en de fractievoorzitters van de zes partijen (PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP) spraken maandagavond urenlang met elkaar.

8 October 2013 06:55Gewijzigd op 15 November 2020 06:16

Rutte noemde het proces „ingewikkeld” aan het eind van het overleg op het ministerie van Financiën om 02:00 uur. „We zijn verder gekomen”, voegde hij eraan toe. Ook de leiders van de regeringspartijen leken hoopvol. Diederik Samsom (PvdA) zei dat er „goede stappen” zijn gezet, terwijl VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra „goede hoop” heeft dat het lukt.

De oppositie was minder optimistisch. „Het resultaat van deze avond is dat we nog met elkaar in gesprek zijn”, vatte Arie Slob van de ChristenUnie het gebeuren samen. Al moest Alexander Pechtold (D66) erkennen dat er „een stap” is gemaakt. Dinsdag praten de financieel specialisten van de partijen weer verder.

Het meest leek de leider van GroenLinks nog te twijfelen. Bram van Ojik zei dat hij wat „meer duidelijkheid” had gekregen over sommige zaken, maar over andere weer niet. Bij het overleg van dinsdag „lijkt het er vooralsnog op dat wij daarbij zijn”. Eerder op de avond zette hij de zaak op scherp, samen met D66.

Beide partijen eisten duidelijkheid van het kabinet voor het overleg om 22.00 uur begon. Van Ojik liet weten op te stappen als de 6 miljard bezuinigingen op de agenda zou komen. Hij wil praten over vergroening van de belastingen, maar keert zich fel tegen de bezuiniging.

De D66-leider wenste helderheid over de bezuinigingen, werkgelegenheidsplannen en investeringen in onderwijs. Als het kabinet met een pakket komt dat onvoldoende is „doet D66 niet meer mee”, zei Pechtold. „Ik heb vorige week niet voor niks drie uur in het torentje gezeten om de randvoorwaarden van D66 te geven.”

Het kabinet onderhandelt sinds maandag alleen nog met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en de regeringspartijen VVD en PvdA. CDA, 50PLUS en de Partij voor de Dieren haakten eerder af. PVV en SP deden bij voorbaat al niet mee. Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer