Opinie

Vervoersfonds voor christelijke scholen noodzakelijk

Een vervoersfonds voor christelijke scholen wordt weer noodzakelijk, stellen ing. G. de Jong en drs. S. Nentjes.

Ing. G. de Jong en drs. S. Nentjes
5 October 2013 11:04Gewijzigd op 15 November 2020 06:14
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

Het is een voorrecht dat jongeren in ons land naar school kunnen. Nog groter is het voorrecht dat we onze jongeren christelijk onderwijs kunnen bieden. Dat onze overheid dit onderwijs op dezelfde manier bekostigt als openbaar onderwijs is uniek in de wereld. Toch is christelijk onderwijs niet meer voor iedereen even bereikbaar. Reisafstanden en vervoerskosten zijn hiervan vaak de oorzaak. Als Hoornbeeck College zien we steeds vaker dat studenten om deze redenen voor seculier onderwijs kiezen. Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?

Reisafstand

Kinderen die opgroeien in de biblebelt kunnen meestal naar een christelijke basisschool in de buurt. Als ze na de basisschool naar het reformatorisch voortgezet onderwijs gaan, moeten ze al iets verder reizen. Voor gezinnen die buiten de biblebelt wonen, vormt de reisafstand regelmatig een probleem. Voor een christelijke basisschool moeten deze kinderen vaak al een eind rijden. De reis naar een reformatorische school voor voortgezet onderwijs of middelbaar beroepsonderwijs wordt vaak aanzienlijk groter. Er zijn jongeren die ’s morgens om zes uur de deur uitgaan en ’s avonds pas om zes uur weer thuiskomen. Toch kiezen deze gezinnen voor christelijk onderwijs. Waarom? Omdat het alternatief seculier onderwijs is. En wat voor invloed heeft seculier onderwijs op je kind?

Kosten

Behalve de reisafstand en de reistijd spelen reiskosten een grote rol. Ouders met een of meer kinderen op een reformatorische vo- of mbo-school moeten soms diep in de buidel tasten. De kosten voor deze ouders zijn de laatste tijd behoorlijk gestegen. Waarschijnlijk zullen ze in de toekomst nog verder stijgen. Mede door invoering van de OV-chipkaart is het vervoer op sommige trajecten tot anderhalf keer duurder geworden. Regelingen om een tegemoetkoming in de reiskosten te krijgen vervallen steeds meer. De bereikbaarheid van christelijk onderwijs staat onder druk. Natuurlijk kunnen ouders in noodgevallen bij de diaconie aankloppen. Maar laten we gezinnen zo in de knel komen dat hulp van de diaconie ingeschakeld moet worden?

Vervoersfonds

Het is logisch dat de vraag opkomt of scholen hierin zelf kunnen helpen. Ze kunnen in ieder geval proberen het onderwijs zo dicht mogelijk bij de leerlingen of studenten te brengen. In plaats van met één grote locatie zou er meer gewerkt kunnen worden met kleinere nevenvestigingen. Toch kan hiermee het probleem niet helemaal worden opgelost. Het is nu eenmaal niet rendabel om een vestiging te openen in een gebied waar weinig jongeren vanuit de achterban wonen.

Christelijke scholen doen er daarom goed aan een vervoersfonds op te richten of dit weer nieuw leven in te blazen. Het is wettelijk vastgelegd dat scholen het geld dat zij van de overheid ontvangen niet mogen gebruiken om vervoerskosten van leerlingen of studenten te betalen. Een apart vervoersfonds is dus noodzakelijk. Dat fonds kunnen we met elkaar vullen door middel van giften, collectes en acties.

Zo kunnen scholen de ouders die met hoge vervoerskosten te maken hebben een tegemoetkoming in de reiskosten bieden. Alleen op die manier kan het reformatorisch onderwijs voor iedereen in ons land toegankelijk blijven. De ontwikkelingen leiden ertoe dat we elkaar weer meer zullen moeten helpen. Het ”draagt elkanders lasten” is een Bijbels principe dat ver reikt en in de toekomst alleen maar actueler zal worden.

De auteurs zijn respectievelijk bestuurslid Stichting Steunfonds Hoornbeeck College en lid directieteam Hoornbeeck College.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer