Arbitragezaak om schip Greenpeace
DEN HAAG (ANP). Nederland is een zogenoemde arbitragezaak begonnen om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Als er binnen 2 weken onvoldoende vooruitgang is geboekt, volgt een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal om schip en bemanning vrij te krijgen.
Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend. In de procedure zoeken beide landen een arbiter (bijvoorbeeld een jurist of rechter). Die twee arbiters kiezen vervolgens een derde arbiter, waarna ze zich buigen over de zaak. De uitspraak is bindend. De Russische ambassade is van de stap op de hoogte gesteld.
De Arctic Sunrise werd op 19 september door de Russen ten zuiden van Nova Zembla geënterd. Enkele dagen eerder was er actie gevoerd bij een boorplatform. De 30 bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn in Moermansk aangeklaagd wegens piraterij. Daar staat volgens de Russische wet maximaal 15 jaar op.
Volgens Greenpeace werd het schip in internationale wateren overmeesterd. De Russen stellen dat het gebeurde in een exclusieve economische zone waar zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. De beste manier om hier naar oordeel van het ministerie tegen in te gaan is een arbitrageprocedure.
Het kabinet stelt dat het vooraf op de hoogte had moeten worden gesteld van de entering omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart en „bestrijdt de rechtmatigheid van het opbrengen van het schip en de bemanning”, aldus Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.