Tulpenbollen voor Israël
De voorzitter van het internationale bestuur van Christenen voor Israël, ds. Willem Glashouwer, heeft de Israëliërs maandaag zijn verontschuldigingen aangeboden voor de uitslag van een opiniepeiling van de Europese Unie waaruit bleek dat 74 procent van de Nederlanders Israël beschouwt als een bedreiging voor de wereldvrede.
„Ik ben blij te kunnen zeggen dat niet iedereen zo denkt”, aldus Glashouwer. „Er zijn anderen in Nederland die totaal achter u staan.”
Ds. Glashouwer zei dit tijdens een feestelijke ceremonie in de botanische tuin van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, waarbij de organisatie Christenen voor Israël bloembollen overhandigde. Hij hield burgemeester Lupolianski voor dat hij burgemeester is van de belangrijkste stad op aarde. „Van deze stad heeft de Heere Jezus gezegd dat zij de stad van de Grote Koning is.”
Burgemeester Lupolianski zei dat de steun van Christenen voor Israël door middel van de tulpenbollen en op andere manieren belangrijker is dan ooit tevoren, vanwege de terreuraanslagen van de afgelopen tijd. Glashouwer nodigde Lupolianski uit voor een bezoek aan Nederland.
In totaal schenkt Christenen voor Israël dit jaar bijna 180.000 bollen, aldus Herman Schotanus van de organisatie. Daarvan gaan er 75.000 naar de stad Jeruzalem. De bollen zullen de komende dagen op twintig verschillende plaatsen in Joodse en Arabische wijken in de stad worden gepoot. De tulpen moeten de stad in het voorjaar meer kleur geven.
Een delegatie van Christenen voor Israël maakt op het ogenblik een reis door het land om de bollen aan de Israëliërs te overhandigen. De delegatieleden bezoeken ook Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Vandaag zou Christenen voor Israël in de stad Ariel in Samaria bovendien een gift van 10.000 euro overhandigen voor hulp aan de slachtoffers van terreur.
„Israël voelt zich alleen staan”, aldus Ron Beitler van Christenen voor Israël. „De mensen zijn geschokt door de uitslag van de enquête. Maar ik vertel hun: de uitslag is niet representatief. Je poot de bollen in de grond, en net als je denkt dat je alleen staat komen de tulpen uit de grond.”
Geerke en Francisca Koelewijn onthulden maandaagmiddag in Jeruzalem een beeld van een leeuw. Dat gebeurde ter nagedachtenis van hun vader, Pee Koelewijn, die vorig jaar overleed. De witte leeuw, bedekt met blauwe tegeltjes, is een ontwerp van de kunstenaar Valery Adler en gegeven door de New Jerusalem Foundation. De leeuw is het symbool van de stad Jeruzalem. Koelewijn spande zich in voor steun aan Israël.