Italiaan stapt uit bestuur van Irak
De Italiaan Marco Calamai heeft zich teruggetrokken uit het geallieerde bestuur van Irak. Volgens Calamai functioneert dit bestuur niet en hebben de Amerikanen en de Britten die dit bestuur domineren weinig kennis van de gecompliceerde Iraakse maatschappij.
Tal van wederopbouwprojecten worden vertraagd doordat het geallieerde bestuur te traag geld beschikbaar stelt. De beloften van dit bestuur hebben bij de Irakezen tot „waanvoorstellingen” over Iraks toekomst geleid. Nu die voorstellingen niet gerealiseerd worden, leidt dat tot sociale onvrede en verontwaardiging. In dit klimaat kunnen extremisme en terrorisme gemakkelijk gedijen, zo verklaarde Calamai tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera.
Hij wijt de recente aanslag op het hoofdkwartier van de Italiaanse politie in het zuidelijke Nasiriyah waarbij negentien Italianen omkwamen aan deze ongelukkige omstandigheden, die volgens hem alleen kunnen verbeteren als de Verenigde Naties het interim-bestuur over Irak van de Amerikanen overnemen.
De Italianen namen maandag overigens afscheid van de negentien carabinieri die vorige week omkwamen. Tienduizenden mensen, onder wie president Ciampi en premier Berlusconi, trokken langs de negentien lijkkisten die in het Vittorio Emmanuele-monument stonden opgesteld. Vandaag werden de slachtoffers begraven.
De Amerikaanse president Bush benadrukte maandag nog eens dat men volgend jaar wel de bestuursverantwoordelijkheden aan de Irakezen zal overdragen, maar dat Amerikaanse militairen in Irak zullen blijven zolang de veiligheidssituatie dat vereist. Bush zei dit na een ontmoeting met Songul Chapouk, stichtster van een vrouwenorganisatie in Kirkuk. Chapouk en vier andere vrouwen pleitten voor de blijvende aanwezigheid van Amerikaanse militairen zolang Irak nog niet voldoende politie en militairen heeft om „onze grenzen te beschermen.”
Verschillende landen, waaronder de VS, Italië, Frankrijk en Duitsland, oefenen druk uit op VN-secretaris-generaal Kofi Annan om de VN-taken in Irak weer op zich te nemen. Annan trok vrijwel alle VN-medewerkers terug na een aanval op het VN-hoofdkwartier in Bagdad waarbij 22 mensen omkwamen. De secretaris-generaal zei maandag „opties te overwegen voor een nieuwe rol voor de VN in Irak”, maar hij wil er eerst zeker van zijn dat de veiligheidssituatie zodanig is verbeterd dat het verantwoord is om weer VN-personeel naar Bagdad te sturen.