Economie

„Ernstig zieke moet versneld in WAO”

Mensen die overduidelijk lijden aan een ernstige ziekte worden in de toekomst versneld volledig arbeidsongeschikt verklaard. Zij hoeven zich in hun tweede ziektejaar niet langer te onderwerpen aan standaardprocedures die herintreding stimuleren, maar komen direct in de WAO.

Redactie politiek
18 November 2003 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

Dat bleek maandag tijdens een debat over het tweede ziektejaar in de Tweede Kamer. Een brede kamermeerderheid riep minister De Geus (Sociale Zaken) ertoe op bij alle regelgeving uitzondering te maken voor de „evidente gevallen.” De Geus reageerde positief op die oproep, maar wil wachten tot volgend jaar het criterium voor toegang tot de hervormde WAO vastgesteld wordt.

Voor alle andere zieken worden de regels met betrekking tot het tweede ziektejaar flink aangescherpt. Vanaf 1 januari moeten werkgevers zieke werknemers twee jaar in plaats van een jaar lang 70 procent van het laatstverdiende loon doorbetalen. Na die twee jaar wacht de WAO. Deze maatregel moet werkgevers en werknemers stimuleren er alles aan te doen om instroom in de WAO te vermijden.

De Geus zei gisteren dat hij niet zal accepteren dat werkgevers en werknemers in CAO’s afspreken het ziektegeld in het tweede ziektejaar aan te vullen tot 100 procent van het laatstverdiende loon. In dat geval zal het kabinet de WAO-uitkering niet, zoals afgesproken in het najaarsakkoord, verhogen van 70 procent naar 75 procent. Overigens denkt hij dat het niet zo ver komt.

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 zijn daar wel bang voor. Zij hadden liever gezien dat de minister had vastgehouden aan zijn eerdere voornemen om instroom in de WAO eenvoudig te verbieden als werkgevers het ziektegeld zouden aanvullen tot 100 procent. Dat dreigement heeft De Geus echter laten vallen tijdens de onderhandelingen over het najaarsakkoord met de sociale partners.

De Geus benadrukte dat werkgevers en werknemers beide belang hebben bij de regels die hij nu stelt. Werkgevers zijn minder geld kwijt, omdat ze maar 70 procent van het loon hoeven door te betalen en werknemers houden uitzicht op een hogere WAO-uitkering als ze arbeidsongeschikt worden verklaard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer