„KPN-aandeel geen kop koffie meer waard”
DEN HAAG. Spannend werd het niet, geheel conform de verwachting. Uiteindelijk gaven de aandeelhouders van KPN gistermiddag, met een hoge opkomst van 68 procent, vrijwel unaniem goedkeuring aan de verkoop van de Duitse dochter E-Plus aan het Spaanse Telefónica.
De transactie levert het Nederlandse telecombedrijf 5 miljard euro in contanten op en een belang van ruim 20 procent in Telefónica Deutschland, waarmee de deal in totaal valt te waarderen op 8,55 miljard. Niemand betwistte dat dit in de huidige omstandigheden een beste prijs is.
Daarmee hebben beleggers toch nog iets om tevreden over te zijn. Door de koersdaling van KPN op de beurs leden zij in de afgelopen jaren fors verlies op hun portefeuille. Een van hen: „In het verleden kon je van een aandeel buitenshuis gaan eten, nu kun je er zelfs geen kop koffie meer voor kopen.”
Het afstoten van E-Plus stuitte niet op verzet, maar er klonk wel kritiek op de gang van zaken sinds ongeveer de eeuwwisseling. De Duitse tak werd in 1999 verworven voor 20 miljard, en gaat nu weg voor minder dan de helft. „Niet iets om trots op te zijn”, benadrukte een van de aanwezigen.
KPN, dat zich na de afslanking wil richten op uitsluitend Nederland en België, heeft het geld hard nodig, om schulden af te lossen en investeringen te plegen in technologie en producten. „Het vergroot de financiële flexibiliteit. We zijn straks uitstekend gepositioneerd”, hield bestuursvoorzitter Eelco Blok de zaal voor. Een van de aandeelhouders koos voor minder positieve bewoordingen: „Gedreven door geldgebrek wordt het belangrijkste kroonjuweel van de hand gedaan.”
Ondertussen is het zeer de vraag of de onderneming zelfstandig zal voortbestaan. In augustus kondigde het Mexicaanse América Móvil immers de intentie tot een overname aan. Die ontwikkeling speelde woensdag op de achtergrond volop mee. De kapitaalverschaffers wensten graag meer te horen over de stand van zaken, maar zij wisten al vooraf: dit onderwerp staat niet op de agenda.
De top van KPN voert momenteel gesprekken met de Mexicanen over het eventueel uit te brengen officiële bod en de verdere voorwaarden. Een broedende kip moet je niet storen. Blok en voorzitter Jos Streppel van de raad van commissarissen wilden er dan ook niets over kwijt, ondanks herhaalde pogingen van met name directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).
América Móvil heeft tot dusver een prijs geopperd van 2,40 euro per aandeel, maar waarschijnlijk vindt KPN dat te weinig. Streppel beperkte zijn commentaar tot: „Er vinden constructieve onderhandelingen plaats. Hoe die zullen eindigen, is onduidelijk.”
Voorzitter van de centrale ondernemingsraad Sjaak Slingerland zei te hopen dat de verkoop van E-Plus, waarna KPN dus volledig focust op twee kleinere markten, de kans vergroot om een meerderheidsbelang van een buitenlandse partij af te wenden. Slagter vroeg om een reactie van Blok. Diens antwoord: „Die dingen staan los van elkaar. Daar praat ik niet over.” Na afloop van de bijeenkomst sprak Blok nog wel van een intensief en ingewikkeld traject. „Het is leuker als je je tijd volledig aan het runnen van het bedrijf kunt besteden”, aldus de topman.
Van de zijde van América Móvil, dat met bijna 30 procent al grootaandeelhouder is, geen woord. De twee commissarissen die op voorstel van de Mexicanen zijn benoemd, lieten verstek gaan; volgens Streppel om de zaken niet te vermengen. Wel prominent aanwezig was Jacques Schraven, voorzitter van de stichting die een beschermingswal heeft opgeworpen en die voorlopig een overname kan blokkeren. De belager dient daarmee te beseffen dat het nog geen gelopen race is. América Móvil zal zich ruimhartig dienen op te stellen.
Als het concern van miljardair Slim inderdaad een bod uitbrengt, volgt er een biedingsperiode van minimaal acht weken. In die tijd zal KPN zijn standpunt kenbaar maken en toelichten op een nieuwe vergadering voor de aandeelhouders. Vooralsnog krijgen die echter geen helderheid. In dat opzicht kwamen zij woensdag voor niets naar Den Haag.